Tι θέλει ο Νιόπλιας: Επιθετικό πρέσινγκ, γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και build up

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Από την πρώτη στιγμή που ο ΟΦΗ έφτασε στην Ολλανδία ο Νίκος Νιόπλιας φρόντισε να ρίξει το βάρος στην τακτική.

Εξαρχής στόχος του τεχνικού του ΟΦΗ είναι να δώσει βάρος στο 4-3-3 με τρία χαφ στην μεσαία γραμμή, κάτι που το δοκίμασε ακόμα και στα δύο φιλικά με Άντερλεχτ, Φίτεσε όπου λόγω των κενών που υπήρχαν στα χαφ προχώρησε σε αλχημείες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε τον σχεδιασμό του στο κομμάτι της τακτικής.

Είναι πασιφανές πως ο Νίκος Νιόπλιας εστιάζει σε τρία σημεία ώστε να τα δει στο παιχνίδι του ΟΦΗ:

– Επιθετικό πρέσινγκ που φτάνει μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Κομμάτι αυτού του στοιχείου που θέλει ο Νίκος Νιόπλιας να μπει στο παιχνίδι του ΟΦΗ είδαμε στην προπόνηση της Δευτέρας. Ο προπονητής του ΟΦΗ ζητούσε από τους παίκτες του, από τα επιθετικά χαφ που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Τοράλ, Ντε Γκούζμαν μέχρι και τον Φαν Ντάινεν που αγωνιζόταν στην κορυφή της επίθεσης να πρεσάρουν μέχρι τέλους. Το πρέσινγκ τους έφτανε μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα και τούμπαλιν. “Να έχετε ισορροπία στο παιχνίδι σας” φώναζε συνεχώς ο Νίκος Νιόπλιας τόσο στους επιτιθέμενους, όσο και στους αμυνομένους αφού αρκετές φορές ζήτησε από τον Επασί να ξεκινήσει επίθεση προκειμένου να σπάσουν οι αμυντικοί το πρέσινγκ των επιθετικών. “Θέλω να λειτουργείτε με ψυχραιμία, ο κάθε αντίπαλος λειτουργεί διαφορετικά. Είδατε πως η Άντερλεχτ έπαιζε με δύο επιθετικούς και αυτό θα το συναντήσουμε ξανά” έλεγε ο Νιόπλιας.

– Γρήγορη ανάκτηση της μπάλας. Την ίδια ώρα που το πρέσινγκ έβγαινε ψηλά, ο Νίκος Νιόπλιας ζητούσε άμεσες ανακτήσεις της μπάλας και γρήγορες εκτελέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητούσε από τους μεσοεπιθετικούς του να εκτελούν αμέσως μόλις βρίσκονταν σε θέση βολής.

– Ένα μικρό δείγμα του πως θέλει ο Νιόπλιας να σχεδιάσει την ομάδα είδαμε στο φιλικό με την Άντερλεχτ και το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Κοροβέσης που έκανε το 1-1 για τον ΟΦΗ που άλλαξε 24 πάσες. Όταν οι δύο ομάδες που ήταν χωρισμένες στο δίτερμα ξεκινούσαν τις επιθέσεις τους από την θέση του τερματοφύλακα ο Νίκος Νιόπλιας φώναζε συνεχώς “μας ενδιαφέρει το build up, μην το ξεχνάτε. Να βρίσκουμε λύσεις όταν ο αντίπαλος μας πρεσάρει, χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό όταν εκδηλώνουμε επιθέσεις”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook