«Προνόμια εμβολιασμένων» ή στέρηση δικαιωμάτων η πρόσβαση σε γήπεδα;

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Συνταγματικά θεμιτή και επιβεβλημένη χαρακτηρίζουν οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Παναγιώτης Μαντζούφας και Λίνα Παπαδοπούλου την κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα άρσης των περιορισμών για αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά και να δώσει κίνητρα (freedom pass) στους νέους προκειμένου να εμβολιαστούν.

Μιλώντας και οι δύο στο ethnos.gr ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για προνόμια αλλά για κάποιες διευκολύνσεις, ενώ οι περιορισμοί που υφίστανται οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται, δεν αποτελούν στέρηση δικαιωμάτων. «Από την στιγμή που όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, είναι θέμα επιλογής αν θα πάρουν το πακέτο Α ή το πακέτο Β. δηλ. αν θα κάνουν το εμβόλιο και θα έχουν την άρση των περιορισμών ή όχι» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Μαντζούφας, οι διευκολύνσεις αυτές δημιουργούν δύο κατηγορίες πολιτών, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, επειδή δεν είναι αποδεκτό να έχουμε διακρίσεις μεταξύ των δύο κατηγοριών θα πρέπει να αφορά σε συγκεκριμένες μορφές δραστηριότητας και όχι συνολικά σε κάθε επαφή με το δημόσιο όπου ένας ανεμβολίαστος να μην μπορεί να έχει πρόσβαση.

Αποκλεισμός ανεμβολίαστων από γήπεδα: Δεν είναι στέρηση δικαιώματος 

Απαντώντας στον θόρυβο που έχει προκληθεί από τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τα γήπεδα η ίδια εξηγεί ότι δεν αποτελεί στέρηση δικαιώματος, εφόσον υπάρχει η ελεύθερη επιλογή. «Θα ήταν στέρηση δικαιώματος αν κάποιοι συμπολίτες μας με βάση άσχετα κριτήρια (φυλής, εισοδήματος, κλπ) αποκλείονταν από τον εμβολιασμό χωρίς τη θέλησή τους. Γι’ αυτό και το επιχείρημα έχει νόημα μόνον για όσους ,με ιατρικές βεβαιώσεις, δεν ενδείκνυται να κάνουν το εμβόλιο· γι’ αυτούς τους ανθρώπους κατανοώ το επιχείρημα και γι’ αυτούς πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση η λύση του τεστ.».

Είναι επιλογή των πολιτών αν θα πάρουν το πακέτο Α ή το Β
Με εξαίρεση την παραπάνω κατηγορία πολιτών όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν κάποιες συγκεκριμένες αντενδείξεις εξαιτίας των οποίων δεν πρέπει να εμβολιαστούν, έχουν δε και άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό έχουν τη δυνατότητα επιλογής αν θα πάρουν το πακέτο Α ή το πακέτο Β. Αν δηλαδή επιλέξουν να εμβολιαστούν για να προστατευτούν αλλά και για να απολαύουν άρσης των περιορισμών».

Γι’ αυτό, επαναλαμβάνει, ας μην μιλάμε για προνόμια εμβολιασμένων, αλλά για μείωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί σε όλους, επειδή όλοι βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, η οποία πλέον ουσιωδώς διαφοροποιείται για όσους έχουν εμβολιαστεί. Τώρα που κάποιοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση Β σημαίνει ότι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στην κατάσταση Α δεν μπορούν να είναι συνταγματικώς θεμιτοί και άρα αποδεκτοί. Είναι κάτι αναμενόμενο και επιβεβλημένο, υπό την έννοια της επιστροφής στην πρωτέρα κατάσταση, για όσους (και για όσο) έχουν ξεφύγει από την κατάσταση της υψηλής επικινδυνότητας που έφερε μαζί του ο κορωνοϊός. Όσοι όμως συνεχίζουν να βρίσκονται στην κατάσταση Α, συνεχίζουν να βρίσκονται στην προηγούμενη φάση, σε αυτήν που είχαν επιβληθεί περιορισμοί.».

Όπως εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου αν αύριο έρθει μια μετάλλαξη «Ε» την οποία δεν καλύπτουν τα εμβόλια και οι εμβολιασμένοι θα μεταπέσουν πάλι στην κατάσταση Α και θα υπόκεινται εκ νέου στους περιορισμούς, διότι θα έχει αλλάξει ουσιωδώς η κατάσταση. «Αυτό σημαίνει αρχή της ισότητας και αυτό σημαίνει και στάθμιση μεταξύ της ελευθερίας που έχεις ως άτομο και της προστασίας των δικαιωμάτων των άλλων και του δημόσιου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας, που είναι η συνισταμένη των συμφερόντων καθενός από εμάς» καταλήγει η κ. καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Πηγή: ethnos.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook