Μαχλάς στον Athletic: “Ο πιο μαλθακός ΟΦΗ που έχω δει ποτέ, η καλύτερη επιλογή ο Νιόπλιας”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Νίκος Μαχλάς μίλησε αποκλειστικά στον Athletic Radio 104,2 για τους λόγους που έφτασε ο ΟΦΗ να κυνηγάει την παραμονή και τόνισε πως η επιλογή του Νίκου Νιόπλια ήταν η πιο σοφή που θα μπορούσε να γίνει.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Μαχλάς στον Athletic Radio 104,2 και την εκπομπή “Ανατροπή και Πέναλτι” με το Νίκο Μαρκάκη:

Για τον φετινό ΟΦΗ: “Ο ΟΦΗ είναι πλέον σε καλά χέρια, έχει έναν πρόεδρο και Δ.Σ. και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την δουλειά τους. Έχει μεγάλη σημασία ότι υπάρχει μια καλή βάση, τώρα αυτό που συμβαίνει στην διάρκεια της πορείας της εποχής Μπούση είναι ότι η ομάδα χρειάζεται να βρει κάποιον ρυθμό σε πολλά πράγματα. Βέβαια, έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα που και μετά την περσινή πορεία, πιστεύαμε ότι η ομάδα έχει μεγάλες βλέψεις και δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Θεωρώ ότι αν δούμε, συνολικά, όλη την πορεία χρειάζεται υπομονή γιατί κάποια πράγματα πήγαν στραβά”.

Για το τι πήγε λάθος φέτος: “Είχε προβλήματα και στον πρώτο γύρο, παρότι κερδίζαμε, βλέπαμε ότι δεν ήταν η περσινή ομάδα. Είναι πολύ εύκολο να βρεθεί μια ομάδα σε αυτήν την θέση, πέρυσι ο ΟΦΗ βασίστηκε σε έναν συγκεκριμένο κορμό παικτών, σε άμυνα, κέντρο και επίθεση όπου πήρε πολλά πράγματα και φέτος δεν έχει τίποτα από αυτά. Είχαμε τον Σεμέντο που ήταν εκπληκτικός εξτρέμ και σκόραρε, τον Τσιλιανίδη που δεν περιμέναμε και εμείς ότι θα έκανε αυτήν την εκπληκτική πορεία, είχαμε δύο φορ όπως οι Φιγκεϊρέντο και Μάνος που όλοι μαζί αποτελούσαν μια πολύ καλή τετράδα και πίσω τους υπήρχαν οι Ναμπί, Νέιρα, Μεγιάδο. Αυτήν την στιγμή οι άνθρωποι της ομάδας, δεν είναι ότι δεν ήξεραν τι κάνουν, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, πήγαν να κάνουν καλύτερη την ομάδα πηγαίνοντας σε λύσεις βλέπουμε ότι ο ΟΦΗ φέτος δεν έχει δημιουργία και δεν βγήκε ούτε ο φορ (Γιάννου), ούτε τα εξτρέμ και δεν είναι σε καλή κατάσταση όπως ο Νέιρα που δεν μπορεί να βγάλει μόνος του τα κάστανα από την φωτιά. Δεν είναι ότι δεν έγιναν κινήσεις, πήρε ο ΟΦΗ παίκτες που πίστευαν ότι θα κάνουν την διαφορά όπως οι δύο Ολλανδοί”.

Για το αν υπήρξε ρίσκο στις μεταγραφές: “Εγώ όταν άκουσα ότι ο ΟΦΗ πήρε τον Ντε Γκουζμάν, ξέρω και τον Καστάνιος – γνωρίζω πως είναι παίκτες που έχουν τέτοιες παραστάσεις και λες ότι πήρες έναν ξεχωριστό παίκτη. Όταν πήραμε τον Καμπάνταη που είχε προβλήματα τραυματισμών και έβγαζε μάτια, το ίδιο με τον Γεωργίου. Βασίζεσαι και στην τύχη κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν. Από το 1 μέχρι το 10, έμεινε στο 1 και δεν πήρε τίποτα από αυτούς τους παίκτες. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι οι παίκτες που παίρνεις για να σου κάνουν διαφορά, τότε δεν σου δίνουν κάτι. Η άποψη μου και δεν είναι κριτική, είναι πως η ομάδα είναι αγύμναστη. Ο ΟΦΗ δεν έχει τρεξίματα, δεν έχει το τσαγανό, είναι λογικό. Η επιτυχία από την αποτυχία, σε τέτοιο επίπεδο, είναι πολύ κοντά όταν δεν σου βγαίνουν μερικά πράγματα”.

Για το αρνητικό σερί 10 ηττών και την αλλαγή προπονητή: “Αναλόγως πως το βλέπει ο καθένας για τις δέκα ήττες και είναι ανάλογο με το τι πιστεύω. Αυτό το πλεονέκτημα που είχε ο Σίμος, στο οποίο υστερούν οι περισσότεροι προπονητές και τι εννοώ: Αν δεις έναν προπονητή που παίζει συνέχεια άμυνα και προσπαθεί να κλέψει ένα παιχνίδι, είναι πιο εύκολο από έναν προπονητή που θα προσπαθήσει να το ισορροπήσει στο 50-50. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν προπονητή το να δώσει μεγαλύτερη βάση στην επίθεση και το πέτυχε στην πρώτη χρονιά. Δούλεψε πολύ σωστά και πήραμε αυτά που έπρεπε. Μετά όταν χρειάστηκε ο Γιώργος να καταλάβει ότι έπρεπε να κάνει κάποιες αλλαγές, πήγε να αλλάξει την φιλοσοφία του και το έχασε το παιχνίδι. Πολλές φορές αξίζει να κάνουμε δύο βήματα πίσω για να κάνουμε άλλα δύο μπροστά. Στον ΟΦΗ έχουν την επιθετική φιλοσοφία και αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό. Θα πρέπει να αλλάξει, ο ΟΦΗ δεν το έκανε ποτέ, είναι η πιο μαλθακή ομάδα που έχω δει ποτέ και ήρθαν οι 10 ήττες. Ή θα ερχόταν ένας προπονητής που θα έλεγε ότι πάμε να κερδίσουμε με 1-0 ή θα άλλαζε την φιλοσοφία του ο Σίμος. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Είναι μεγάλο πράγμα να γνωρίζεις τι έχεις και πως το χειρίζεσαι και να αλλάξεις διάφορα μέσα στην σεζόν. Να έχεις την εμπειρία και την ευελιξία ώστε να καταλάβεις τι πρέπει να αλλάξεις και πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα το ίδιο. Ναι μεν σαν σύλλογος να έχεις την φιλοσοφία αλλά από την άλλη δεν μπορεί να βρεθεί η ομάδα από την μια στιγμή στην άλλη στην Σούπερ Λιγκ 2. Ο προπονητής έμεινε παραπάνω, δεν άλλαξε την φιλοσοφία του και είδαμε αυτά τα προβλήματα. Το λέω ξεκάθαρα, ή θα έπρεπε να αλλάξεις τον προπονητή ή να αλλάξει εκείνος την φιλοσοφία του. Αυτό δεν το έκανε ποτέ ο ΟΦΗ. Είναι απλά τα δεδομένα και αυτό φαινόταν, έπρεπε να το καταλάβουν πως αυτήν την στιγμή ο ΟΦΗ δεν έχει την ποιότητα”.

Για την επιλογή του Νίκου Νιόπλια: “Θεωρώ την καλύτερη λύση και πιο σοφή. Πιστεύω ότι ο Γιάννης, ο Γιώργος και όλοι όσοι είναι στην ομάδα το είχαν προβλέψει και για αυτό ο Νίκος ήταν εκεί. Είναι από τους λίγους, πετυχημένους, προπονητές και έχει εμπειρία, είναι της ομάδας και με γνώσεις του ποδοσφαίρου. Πιστεύω πως το είχαν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο αν δεν πήγαινε καλά και είμαι σύμφωνος”.

Για το τι μπορεί να αλλάξει από εδώ και πέρα: “Σίγουρα αυτοί που είναι μπροστά, το είχαν προβλέψει και καλώς έπρεπε να γίνει και καλώς έγινε. Φαίνεται πως έχει αλλάξει η ψυχολογία, χάσαμε δύσκολα από τον Άρη, φέραμε ισοπαλία δίχως να κινδυνεύσουμε, έχουμε μια αμυντική ασφάλεια και αν βελτιωθεί λίγο επιθετικά, θα πάρει τις νίκες που χρειάζεται και θα σώσει την χρονιά. Ο Νίκος ξέρει τι πρέπει να κάνει για να το πάρει αυτό και στην συνέχεια υπάρχει όλος ο χρόνος ώστε να βελτιωθούν, να λειτουργήσει ως μάθημα και να διανύσει την πορεία που όλοι περιμένουμε”.

Για το που θα κριθεί η παραμονή του ΟΦΗ: “Η ήττα του Παναιτωλικού ήταν σαν δώρο από τον ΟΦΗ και πιστεύω πως κυρίως θα παιχτεί σε αυτές τις τρεις ομάδες, ΑΕΛ – ΟΦΗ, πρώτα θα κριθεί στις ομάδες που είναι αδιάφορες και στην συνέχεια με τις ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο όπως ο Παναιτωλικός που πρέπει να τον κερδίσεις την τελευταία αγωνιστική. Στα ματς με τις αδιάφορες ομάδες, πρέπει να μπεις με το μαχαίρι στα δόντια, να είσαι καλά, να το πιστεύεις και να τα πάρεις τα παιχνίδια. Είμαι σίγουρος πως θα σωθεί η ομάδα, έχει ανθρώπους, καλό προπονητή, έχει παίκτες που θα τους χρειαστείς τώρα, έχει προσωπικότητες που πιστεύω πως θα παίξουν ρόλο και θα βγάλουν πράγματα μέσα στο γήπεδο”.

Για τα άδεια γήπεδα: “Συγνώμη αυτά είναι βλακείες, έδρες δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να έχεις ένα γεμάτο “Γεντί Κουλέ” και ξέρουμε πόσο μας βοηθάει ο κόσμος αλλά δεν είναι καραμέλα ότι μας λείπει ο κόσμος και δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Δεν μπορείς να μιλάς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για τέτοιες δικαιολογίες”.

Για τα συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών: “Τι να πουν και οι παίκτες που παίζουν στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, τώρα εμείς παίζουμε ένα ματς την εβδομάδα, παραπονιόμαστε για την κόπωση και να μπαίνουν μέσα και να τρώνε σίδερα. Είδα το ματς με την Λάρισα, να μαρκάρουν δύο με τέσσερις, οι άλλοι να τρέχουν περισσότερο από εμάς μέσα στην έδρα μας, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά. Τώρα δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, κάποιοι παίκτες έχουν ποιότητα που μπορούν να την βγάλουν τώρα, με την κατάλληλη ψυχολογία που θα τους δώσει ο προπονητής, άρα συγκεντρώσου εκεί, δώστα όλα, και μετά όλα μπορούν να φτιάξουν”.

Για την Εθνική Ελλάδας: “Αλλάξαμε τελείως στην φιλοσοφία μας, είδαμε νέα παιδιά, είδαμε να παίζουμε ένα ποδόσφαιρο κατοχής όπως το έκανε πέρυσι ο ΟΦΗ. Προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο, προσπαθεί αυτή να σε κερδίσει και η αλλαγή φιλοσοφίας είναι σημαντική στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αν μιλάμε για προκρίσεις, είναι δύσκολο να μιλάμε για τέτοιες υπερβάσεις απέναντι σε χώρες όπως η Ισπανία, είναι κάτι δύσκολο. Δεν μπορώ να κρίνω ένα ματς όπως αυτό που έρχεται με την Ισπανία, κάτι μπορεί να αλλάξει και κάτι μπορεί να γίνει. Έχουμε καλούς παίκτες, έχουμε ποιότητα. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλούς παίκτες, ο προπονητής ψάχνεται να ξέρει τι μπορούν να του δώσουν όλοι οι παίκτες γιατί έχω μιλήσει μαζί του και έχω κατ’ ιδίαν άποψη για τις σκέψεις του. Θέλει να ξέρει τι μπορούν να του δώσουν οι παίκτες και στην συνέχεια να επιλέξει εκείνους που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Η άποψη μου είναι ότι έχουμε ταλαντούχους παίκτες και δεν μπορούμε να κάνουμε γενικά προβλέψεις αλλά εμένα μου αρέσει η αλλαγή φιλοσοφίας”.

Για τον Γιώργο Γιακουμάκη: “Για να πάρει το Χρυσό Παπούτσι πρέπει να βάλει 50 γκολ, πάει ανάλογα με τον βαθμό συντελεστή κάθε χώρας. Όμως έχει σημασία πως ο Γιώργος με έχει εκπλήξει γενικά. Θα μιλήσω με το χέρι στο ευαγγέλιο και θα πω πως αδικήθηκε στην Ελλάδα. Έχει την δύναμη, το ύψος, είναι καλός μέσα στην περιοχή, έχει ταχύτητα και έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να σκοράρει, στην Ελλάδα δεν του δόθηκαν ευκαιρίες για να αποδείξει την αξία του. Όταν έφυγε για την Πολωνία, έδειξε από μόνος του πως έχει τα προσόντα του γκολ και να βγάζει φάσεις, η μεταγραφή του στην Ολλανδία του βγήκε και θεωρώ πως μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο. Την ομάδα του την κρατάει καθαρά αυτός”

Για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη και την παρουσία παλαίμαχων παικτών στο ελληνικό ποδόσφαιρο: “Τον πιστεύω, είναι φίλος μου και ξέρει πολύ καλά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Από την άλλη δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες γιατί όταν βλέπεις πως δεν συμφωνούν οι “4” και ενώ ο περισσότερος κόσμος τον βλέπει ως τον αρχηγό του Euro 2004 όμως τώρα βρίσκεται σε ένα νευραλγικό πόστο που όλη την λάσπη την δέχεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Για να πετύχει αμέσως θα πρέπει να δούμε επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά δεν βλέπω να συμβαίνει τίποτα καλό. Οι “μεγάλοι” έχουν χωριστεί, βλέπω ότι μπαίνει ο Ζαγοράκης και δεν ξέρω γιατί από την μια χαίρομαι γιατί είναι ωραίο να βλέπεις μέσα ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά από την άλλη θα είναι οι πρώτοι που θα δεχτούν όλη την λάσπη και την πίεση. Φοβάμαι μην καεί ο Ζαγοράκης. Αν μιλάμε σαν άτομο, ναι θα προσέφερα την βοήθεια μου γιατί θα είναι ευχάριστο να δουλέψεις, από την άλλη σε κάθε δύσκολη στιγμή που θα έρχεται όλα θα πέφτουν πάνω τους”.

Για το δικό του μέλλον: “Όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμουν εκτός ποδοσφαίρου, ήταν επιλογή μου γιατί είχα άλλο θέμα να παλέψω και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Από τώρα και στο εξής, κάθε πρόταση που θα έχω θα την σκεφτώ και θα μπορώ να είμαι “οκ” για κάτι που θα μου αρέσει και θα το πιστεύω. Δεν ξέρω αν το ποδόσφαιρο είναι έτοιμο να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους, στο εξωτερικό συμβαίνει αλλά στην Ελλάδα δεν γνωρίζω αν είναι εύκολο να συγκρουστείς με ανθρώπους που βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο όμως το άθλημα χρειάζεται τεχνοκράτες”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook