Ο γυμναστής του ΟΦΗ Γιάννης Κεσόγλου στο Gentikoule: “Οι παίκτες χρειάζονται δύο εβδομάδες προετοιμασίας πριν από επίσημο αγώνα”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Οι ποδοσφαιριστές θα μείνουν εκτός προπονήσεων για 27 ημέρες και το Gentikoule μίλησε με τον γυμναστή του ΟΦΗ Γιάννη Κεσόγλου για το κατά πόσο μπορούν να επανέλθουν άμεσα σε ρυθμούς αγώνων.

Οι επαγγελματίες αθλητές ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αποφασίστηκε το τέλος των προπονήσεων προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Πλέον, στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν τις προπονήσεις στις 14 Μαρτίου ενώ το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό ότι αυτό το μέτρο παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου και καταλληλότερος όλων για να μας λύσει τις απορίες είναι ο γυμναστής του ΟΦΗ Γιάννης Κεσόγλου.

Πως μπορούν να αντιδράσουν οι ομάδες στην αποχή των παικτών από τις προπονήσεις;

“Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτήν την στιγμή είναι η διατήρηση κάποιων στοιχείων φυσικής κατάστασης. Δεν υπάρχει πρόγραμμα επιτήρησης για το αν οι παίκτες το ακολουθούν στα σπίτια τους ή όχι. Μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που αυτή είναι η δουλειά τους και μπορεί να περάσουν τρεις εβδομάδες και να τους καλέσουμε να αγωνιστούν. Στην συνέχεια θα πρέπει να μπουν στις προπονήσεις με μεγάλη ασφάλεια και αυτό που εμείς πρέπει να δούμε είναι όταν θα οριστεί ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος, πόσες ημέρες κανονικών προπονήσεων έχουμε μπροστά μας”.

Πως θα επιστρέψουν οι παίκτες όταν θα λήξει η αποχή από τις προπονήσεις;

“Σκεφτείτε πως όταν σταματάμε το καλοκαίρι, ένας αθλητής μπορεί να μείνει εκτός προπονήσεων από 25 ημέρες μέχρι και ένα με 1,5 μήνα. Αν μείνουμε σπίτι μας για έναν μήνα τότε σίγουρα θα χρειαστούμε πάλι δύο εβδομάδες για να μπούμε στην συνέχεια σε διαδικασία φιλικών παιχνιδιών. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι παίκτες θα έχουν χάσει τον ρυθμό των αγώνων. Αυτό που μπορούμε να πούμε δεν είναι αν ένας παίκτης είναι υγιής αλλά πόσο ρυθμό θα έχει, μπορεί να είναι σε ένα ποσοστό του 80% αλλά οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια”.

Πως μπορούν να κρατηθούν σε μια κανονική κατάσταση οι ποδοσφαιριστές;

“Από την στιγμή που ακολουθούν το πρόγραμμα προπόνησης μέσα στο σπίτι τότε θα έχουν πιο γρήγορη επανένταξη. Δεν είναι μόνο η γρήγορη εκγύμναση αλλά πρέπει να προσέχουν και την διατροφή τους. Προσπαθούν να διατηρήσουν μια ατομική ικανότητες ώστε με το μικρότερο χρονικό διάστημα που υπάρχει μπροστά μας μέχρι το πρώτο παιχνίδι, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Το ποδοσφαιρικό κομμάτι είναι αλληλένδετο με την εκγύμναση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι και την εκγύμναση των παικτών”.

Μπορεί να πάει σερί και το καλοκαίρι η φετινή σεζόν;

“Φαντάζομαι πως θα προγραμματιστεί ένα κενό, με τα τωρινά δεδομένα εάν εμείς παίξουμε στην Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιστούμε για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου. Όσο μεγαλώνει η προπονητική χρονιά πηγαίνοντας μέχρι τον Ιούνιο τόσο λιγότερη προετοιμασία θα χρειαστούμε. Για παράδειγμα, αν φτάσει η χρονιά μέχρι τις 30 Ιουνίου θα χρειαστούμε λιγότερη προετοιμασία από ότι θα σταματούσαν οι προπονήσεις στις 20 Μαΐου. Δεν υπάρχει γραμμική συμπεριφορά σε αυτόν τον τομέα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και εμείς αυτήν την στιγμή ακολουθούμε την διαδικασία με την επιστημονική γνώση μας και φροντίζουμε ώστε να κάνουμε το καλύτερο για τους παίκτες μας προκειμένου να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο τραυματισμού όπως το κάναμε όλη την χρονιά αλλά τώρα ένα παραπάνω”.

Τι πρόγραμμα ακολουθεί ο ΟΦΗ;

“Ακολουθούμε τα ατομικά προγράμματα που είχαμε βγάλει εξαρχής στους αθλητές μας σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις που υπήρχαν και είναι βασισμένες πάνω σε αυτές. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε ξεχωριστά κάθε αθλητή και παράλληλα να κρατήσουμε ένα γενικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Είναι προγράμματα που μπορούν να γίνουν και μέσα στο σπίτι αλλά και στον δρόμο τηρώντας πάνω από όλα τους κανόνες ασφαλείας”.

Ποιες συμβουλές δίνετε ως άνθρωποι του αθλητισμού;

“Γενικά σαν άνθρωποι της υγείας γιατί οι γυμναστές έχουν και αυτόν τον ρόλο, αυτό που λέω σε όλο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να γυμναζόμαστε σαν να εξαρτάται η ζωή κάποιου από αυτόν τον τομέα. Αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι μέσα μας και όχι μόνο οι παίκτες αλλά όλος ο κόσμος. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι που να δημιουργεί υγεία γιατί και η γυμναστική είναι υγεία”.

Πως μπορεί να γυμνάζεται ένας ποδοσφαιριστής μέσα στο σπίτι;

“Είναι κάποια πράγματα που σε βοηθούν να δημιουργήσεις ένα προπονητικό πρόγραμμα στο σπίτι. Ο παίκτης πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ασκησολόγιο, να αλλάζει καθημερινά το επίπεδο της άσκησης του και παράλληλα να δίνει κίνητρο στον εαυτό του προκειμένου να βελτιώνει την απόδοση του”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook