Χουάν Νέιρα: Ο “Χοντρός” που έγινε υπερηχητικός

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Όταν έφτασε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2018, όλοι έτρεξαν στο google για να βρουν το ποιος είναι. Δεκαοκτώ μήνες μετά ο Αργεντινός βρήκε την Ιθάκη του στον ΟΦΗ και ο κόσμος πίνει νερό στο όνομα του.

Δεν τον λες και τον πιο αθλητικό παίκτη που έχεις δει με την φανέλα του ΟΦΗ. Ούτε καν τον πιο γρήγορο και είναι σίγουρο πως η ταχύτητα δεν είναι και το δυνατό του σημείο. Όμως ο Χουάν Νέιρα είναι ο παίκτης που ομορφαίνει το παιχνίδι του ΟΦΗ με την μπάλα να περνάει από τα πόδια του τις περισσότερες φορές μέσα στο 90λεπτο. Με 248 πάσες είναι ο νο 1 ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ με 100 περισσότερες από τον Αντίλ Ναμπί που και λόγω θέσης θα μπορούσε να είναι κοντά του.

Όμως ο Αργεντινός είναι εκείνος που ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι του ΟΦΗ και ουσιαστικά οφείλει την παρουσία του στην ομάδα στον Χάιμε Βέρα. Ο Νίκος Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τον στο “10” όμως ο Χιλιανός, μετά την μεταγραφή του Αντίλ Ναμπί, ήταν εκείνος που τον έφερε ένα βήμα πίσω μονιμοποιώντας τον στο “8”. Τα πόδια του Αργεντινού λύθηκαν, ο Νέιρα παρότι βρισκόταν στα 30 του έγινε ένας μέσος box to box που έχει ακρίβεια μεταβιβάσεων πάνω από 70%!

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος είναι ο δεύτερος παίκτης στην σχετική λίστα της Σούπερ Λιγκ και ο μόνος που έχει δώσει περισσότερες πάσες από εκείνον είναι ο Μπουχαλάκης. Μετά από 26 παιχνίδια και παρότι έχει παίξει τρία λιγότερα από τον Μίσιτς, ο Αργεντινός έχει τέσσερις παραπάνω μεταβιβάσεις από τον Κροάτη την επιρροή του οποίου στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ την γνωρίζουμε όλοι μας.

Από τις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής κουβαλούσε το παρατσούκλι “El Gordo”: Ο Χοντρός. Τα περιττά κιλά και το… περίεργο σουλούπι που είχε λίγο πριν τα 20 έφεραν αυτό το nickname που έμελλε να τον ακολουθήσει σε όλη την καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 2018 τον έβρισκε στο τέλος του συμβολαίου του με την μεξικάνικη Ζαπατεπέκ που αγωνιζόταν στην β’ κατηγορία της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Ο Νέιρα θα ερχόταν στην Ευρώπη για δεύτερη φορά στην καριέρα του και την πρώτη δεν θέλει να την θυμάται. Συμπαίκτης με τον Σέρχιο Λεάλ στην Χιμνάσια Λα Πλάτα, το 2012 σε ηλικία 23 χρονών φεύγει δανεικός για την Ισπανία και την Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Το όνειρο της Πριμέρα Ντιβιζιόν δεν θα κρατήσει πολύ. Σε μια ομάδα, φτωχή από ταλέντο, ο Νέιρα θα αγωνιστεί μόλις σε 9 παιχνίδια και το επόμενο καλοκαίρι θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Οι προσδοκίες των συμπατριωτών του δεν θα βγουν αληθινές και ο Χουάν Νέιρα θα παίξει στο Μεξικό για πέντε χρόνια, με εξαίρεση κάποια μικρά διαστήματα μέχρι να πάρει την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό για δεύτερη φορά.

Η απόφαση του τον βγάζει δικαιωμένο, 18 μήνες μετά την μεταγραφή του στον ΟΦΗ νιώθει απόλυτα δικαιωμένος, περνάει καλά στο Ηράκλειο και χάρις στην παρουσία του Διόσκουρου του Μιγκέλ Μεγιάδο είναι υπερηχητικός.

Ειδικά όταν κρατάει την μπάλα στα πόδια του είναι ο παίκτης που γίνεται “αφεντικό” μέσα στο γήπεδο και από εκείνον εξαρτάται ο ρυθμός του παιχνιδιού του ΟΦΗ. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι “χαϊδεύει” την μπάλα, αυτή κινείται στον δικό του τέμπο και κόντρα στην Λαμία μπορεί να μην σκόραρε όμως υποχρέωσε ολόκληρη την Ελλάδα να υποκλιθεί στο ταλέντο του. Ένας παίκτης που αν ερχόταν στην Ευρώπη σε μικρότερη ηλικία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα ήταν το μέλλον του.

Ευτυχώς για τον ΟΦΗ, οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και αποδείχθηκε πως η κατάσταση ήταν win – win.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook