Videos | 2010-2019: Η ανασκόπηση της 10ετιας από το Gentikoule

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Μια δεκαετία σκέτη παράνοια για τον ΟΦΗ που πρόλαβε και έζησε τα πάντα μέσα σε 10 oλόκληρα χρόνια.

Το 2020 βρίσκεται στις πύλες μας εδώ και λίγες ώρες αφήνοντας πίσω μια δεκαετία που ο ΟΦΗ πρόλαβε να ζήσει τα πάντα. Από τον αγώνα – ντροπή κόντρα στον Πανσερραϊκό μέχρι την παρουσία του στα γήπεδα της Γ’ Εθνικής και την ανάσταση του μέσα στους τελευταίους 14 μήνες. Δέκα ολόκληρα χρόνια που πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι ο οργανισμός που λέγεται ΟΦΗ έζησε και θα θυμάται περιπέτειες, αποχωρήσεις, καλές αλλά και ιστορικές στιγμές.

Το Gentikoule κάνει την ανασκόπηση της 10ετιας με ήχο και εικόνα συγκεντρώνοντας τις πιο σημαντικές στιγμές των χρόνων που πέρασαν και μας άφησαν πίσω.

2010

Η πρώτη χρονιά εκτός των “μεγάλων” δεν εξελίσσεται καλά για τον ΟΦΗ που από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής βρίσκεται στο κυνήγι του Ολυμπιακού Βόλου και της Κέρκυρας. Ο ΟΦΗ μπαίνει στα πλέι – οφ του Ιουνίου του 2010 και πλέον παίζει την άνοδο του στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό στις 9 Ιουνίου 2010. Έχουν προηγηθεί μια σειρά από διαιτητικές “σφαγές” εντός των πλέι – οφ με τον ΟΦΗ να φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι στοχοποιημένος και πλέον φτάνει στο παιχνίδι της τελευταίες αγωνιστικής κόντρα στους Σερραίους. Το παιχνίδι που στιγματίζεται από μια σφαγιαστική διαιτησία και το ακυρωμένο γκολ του Βλόνταρτσικ σε μια φάση που είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή του ΟΦΗ στην Β’ Εθνική και την γιγάντωση των οικονομικών του προβλημάτων. Συν τοις άλλοις κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα ήταν το μέλλον του ΟΦΗ εάν δεν συνέβαινε η έλλειψη της ανόδου που του στοίχησε μερικές δεκάδες εκ. ευρώ.

2011

Ο ΟΦΗ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραμένει στην Β’ Εθνική και τον Αύγουστο του 2011 ζει μια πραγματική ιλαροτραγωδία: Ενώ βρίσκεται εν μέσω συνεχόμενων δικαστικών διαμάχων για να βρει το δίκιο του που μετά βίας πήγαν να του κλέψουν τους κόπους μιας χρονιάς, ξαφνικά μέσα στο κατακαλόκαιρο και με 40 βαθμούς μπαίνει στο γήπεδο για να δώσει αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ. Οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου με τον κόσμο του ΟΦΗ να ταξιδεύει κάνοντας καλοκαιρινές διακοπές στα γήπεδα της Φυλής και της Νέας Σμύρνης, παίρνουν μια παλικαρρίσια άνοδο και η ομάδα, μετά από δύο χρόνια, αποχής επιστρέφει στην Σούπερ Λιγκ.

2014

Ένα μεγάλο “ααααχ” ακούγεται σε ολόκληρη την Κρήτη όταν ο ΟΦΗ φιλοξενείται στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με στόχο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ΟΦΗ έχει πάει στην Αθήνα με “προίκα” το 1-0 από το πρώτο παιχνίδι με το γκολ του Θανάση Παπάζογλου. Το παιχνίδι τελικά θα πάει στην παράταση και στο 105ο λεπτό χάνεται η μεγαλύτερη στιγμή για να βρεθεί ο ΟΦΗ ξανά σε έναν τελικό μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Ο Κουτσιανικούλης θα βγάλει την σέντρα, ο Νούνιες θα πάρει την κεφαλιά με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι και μαζί να φεύγει και η ιστορική πρόκριση σε έναν τελικό.

2015

Το ημερολόγιο γράφει 21 Μαρτίου. Ο ΟΦΗ υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννενα σε ένα κλίμα απέραντης θλίψης και οδύνης. Το πρωί της ίδιας μέρας ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Μαχλάς ανακοινώνει την αποχώρηση του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ μη αντέχοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει και τα οποία είναι και συνέχεια τόσο των λαθών της ομάδας όσο και του ανελέητου κυνηγητού που έχει υποστεί ο σύλλογος. Το απόγευμα του Σαββάτου ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννενα σε ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται να ξεκινήσει ποτέ. Κόσμος κλαίει στις εξέδρες του γηπέδου, άλλοι βλέπουν αυτές τις στιγμές ως λύτρωση για όλα όσα πέρασε ο σύλλογος. Είναι η ημέρα που χαρακτηρίζει το 2015 για τον ΟΦΗ και ολόκληρο τον κόσμο του.

2016

Είναι η χρονιά της Γ’ Εθνικής. Ο ΟΦΗ αγωνίζεται στην χαμηλότερη κατηγορία που τον έχει βρει η σύχρονη ιστορία του και παρότι τον Γενάρη βρίσκεται 14 βαθμούς πίσω από την θέση που θα τον οδηγήσει στην Football League, με μια επική ανατροπή βρίσκεται στην τελευταία αγωνιστική να κρατάει μόνος του την τύχη του. Το ημερολόγιο γράφει 22 Μαΐου 2016 και ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Φωστήρα σε ένα γήπεδο που έχει περισσότερους από 9.000 φιλάθλους. Το “Γεντί Κουλέ” κοχλάζει από τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί σε κάθε γωνιά και μετράει αντίστροφα για να βγει από την πρώτη χρονιά του “βούρκου”. Ένα γκολ του Πόποβιτς είναι αρκετό για να έρθει η νίκη και να σφραγιστεί η άνοδος.

2017

Σε μια χρονιά που αγωνιστικά πήγαν όλα στραβά, ο ΟΦΗ με το καλημέρα του χρόνου αλλάζει προπονητή, στα τέλη Γενάρη έρχεται ο Παπαδόπουλος που έμελλε να είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία μετά από τρία χρόνια απουσίας, ουσιαστικά οι στιγμές που θυμούνται, μέσα στο 2017, οι φίλαθλοι του ΟΦΗ περισσότερο από κάθε άλλη είναι το φιλικό που  έγινε προς τιμήν του Ευγένιου Γκέραρντ. Στο “Γεντί Κουλέ” συγκεντρώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου παίκτες από όλες τις μεγάλες και χρυσές εποχές του ΟΦΗ. Η βραδιά που όλοι ξανανιώσαμε μικρά παιδιά βλέποντας μέσα στο χορτάρι τους παιδικούς μας ήρωες να φορούν ξανά τα “ασπρόμαυρα” και να τιμούν τον ποδοσφαιρικό τους (και όχι μόνο) πατέρα.

2018

Είχε, δεν είχε ξημερώσει το 2018 και τα άσχημα μαντάτα βύθισαν στο πένθος τον ΟΦΗ, το Ηράκλειο, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι της Τρίτης 2 Ιανουαρίου γίνεται γνωστή η είδηση που σκορπάει στην θλίψη την οικογένεια του ΟΦΗ: Ο Ευγένιος Γκέραρντ σε ηλικία 78 χρονών αφήνει την τελευταία του πνοή. Ενώ ο αγαπημένος του ΟΦΗ “ψυχορραγεί” και δεν γνωρίζει κανένας αν θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια, ο αγαπημένος “Ολλανδός” των χιλιάδων οπαδών του φεύγει για τον ουρανό. Και όμως από εκεί ψηλά, λίγους μήνες νωρίτερα – το Νοέμβρη του 2017 φροντίζει να δώσει την “ευλογία” στα δικά του παιδιά για να φέρουν τον αγαπημένο του ΟΦΗ στα μονοπάτια της επιτυχίας: Το φιλικό του Νοέμβρη αποτέλεσε το έναυσμα για να έρθει στον ΟΦΗ ο Μιχάλης Μπούσης και το club να βρίσκεται πλέον σε μια νέα, χρυσή σελίδα της ένδοξης ιστορίας του.

Το 2018 είναι και η χρονιά της επιστροφής για τον ΟΦΗ μετά από τρία χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες. Με προπονητή το Νίκο Παπαδόπουλο ο ΟΦΗ παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο και αφού  περνάει το δύσκολο 20ημερο του Γενάρη του 2018, η ομάδα δείχνει σαν τρένο ασταμάτητο. Από την τρίτη θέση που βρίσκεται μέσα στον Ιανουάριο παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο και παιχνίδι με παιχνίδι όχι μόνο θα πάρει την άνοδο με χαρακτηριστική ευκολία αλλά θα κατακτήσει και τον τίτλο του πρωταθλητή της Football League αφήνοντας πίσω του τον Άρη.

Το 2018 πάντως δεν έφερε μόνο την πιο δυσάρεστη είδηση στην σύγχρονη ιστορία του ΟΦΗ αλλά και την πιο ευχάριστη: Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου φτάνει στο Ηράκλειο ο Μιχάλης Μπούσης και ο Έλληνας επιχειρηματίας γίνεται ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ που περνάει σε αλλαγή σελίδας που δείχνει να είναι πιο ένδοξη από ποτέ.

2019

Είναι η χρονιά που χαρακτηρίζεται από το γκολ του Ναμπί. Υπήρξαν και άλλες σπουδαίες νίκες μέσα στην χρονιά όμως το γκολ του Ναμπί θα μπορούσε να είναι και η στιγμή της δεκαετίας. Το λεπτό που σκοράρει, η κρισιμότητα του γκολ που πετυχαίνει, η σπουδαιότητα του αγώνα είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ενδεχομένως και ένα από τα πιο σημαντικά γκολ της δεκαετίας που έφυγε εδώ και λίγες ώρες.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook