Ψηφίστηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο – έμεινε εκτός η αναδιάρθρωση

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Εν μέσω άσχετων τροπολογιών (σ.σ. τακτική που κατακρίθηκε από την αντιπολίτευση), απειλών των ομοσπονδιών για προσφυγή τα ανώτατα παγκόσμια όργανα και αναπάντητων ερωτημάτων ψηφίστηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρόν.

Η βουλευτής της ΝΔ και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αννα Καραμανλή, τόνισε πως η δυνατότητα του Υπουργού «να διορίζει τα μέλη της ΕΕΑ και να τα παύει για σπουδαίο λόγο, ο οποίος δεν διευκρινίζεται, δίνει τη δυνατότητα για αυθαίρετες ενέργειες».

Εξέφρασε αντίρρηση και για την αποδέσμευση του ελέγχου από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό ήταν στο 2% και ότι είναι παράλογο οι επαγγελματικές ομάδες να μπορούν να αγωνίζονται και χωρίς πιστοποιητικό από την ΕΕΑ, αν πληρώσουν το πρόστιμο.

Για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των ομοσπονδιών έκανε λόγο για παραταξιακά ψηφοδέλτια και μικροκομματικές σκοπιμότητες και επισήμανε ότι το ποσοστό του 15% για συμμετοχή σε στοιχηματικές εταιρίες μελών ΔΣ των ΠΑΕ είναι αυθαίρετο και τόνισε πως «το πόρισμα του εισαγγελέα Βουρλιώτη αναφέρει ότι ο παράνομος στοιχηματισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το Δημόσιο χάνει έσοδα 1,5 δισ.

Ο κ. Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι «παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία διασφαλίζει την απαιτούμενη εξειδίκευση τη νομική, την επιστημονική και την επαγγελματική.

«Θεσπίζουμε σαφή ασυμβίβαστα, σαφή κολλήματα, ένα σαφές πλαίσιο τόσο σκληρό όσο όμως να είναι και χρηστικό δίνοντας εργαλεία ούτως ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε», επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε:

« Ως Κράτος κάνουμε τον οικονομικό έλεγχο για να δούμε αν κάποια Α.Α.Ε. πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να το λάβει. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα. Χαράζουμε την πολιτική, ακολουθώντας τους κανόνες των διεθνών συνομοσπονδιών. Παράλληλα είμαστε σύννομοι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την πραγματικότητα, την ουσία του ελέγχου που θα πρέπει να έχει το κράτος».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΟΕ που χαρακτήρισε λαίλαπα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το νομοσχέδιο, τόνισε ότι περισσότερο πολιτικολογεί παρά επί της ουσίας απαντά.

«Είναι λαίλαπα ο οικονομικός έλεγχος; Η λογοδοσία; Είναι λαίλαπα το να μπορείς να ελέγχεις πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν; Είναι λαίλαπα η απλή αναλογική; Τώρα θυμήθηκαν το εκλογικό σύστημα; Ο Νόμος. 2725/1999 δεν έχει εκλογικό σύστημα; Σαφές εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική, με 70% μπόνους που επί της ουσίας αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη άποψη να ακούγεται; Γιατί τότε δεν ήταν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και δεν ήταν πρόβλημα; Ο νόμος λοιπόν διαχρονικά ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας ορίζει τα πάντα και εμείς σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε και θέτουμε τους κανόνες για το εκλογικό σύστημα. Το να υπάρχουν λοιπόν κανόνες γενικοί κανόνες, το πώς δομείται το κύτταρο του αθλητισμού είναι κομβικό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του. Καμία παρέμβαση ούτε στο τι αποφάσεις θα πάρουν, ούτε στους κανόνες συγκρότησης, αλλά κανόνες που οφείλει το κράτος να βάζει».

«Στόχος με αυτό το νομοσχέδιο είναι να θεσπίσουμε κανόνες στη συγκρότηση των οργάνων που διασφαλίζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της εκπροσώπησης, των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, της εκπροσώπησης των φύλων. Ο κανόνας λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με ποσόστωση σταυροδοσίας, που εξυπηρετεί ότι οι οριακές πλειοψηφίες δεν μπορούν να αποκλείσουν αντίθετες απόψεις. Δεν μπορεί το 51% της συνέλευσης να μπορεί να ελέγξει το 100% του οργάνου».

Εκτός νομοσχεδίου έχει μείνει η αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού πρωταθλήματος που αναμένεται να έρθει ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο.

Τα βασικά σημεία του νέου αθλητικού νομοσχεδίου:

• Η ΕΕΑ συνιστά αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου, καθώς και επιβολής κυρώσεων.

• Θεσπίζεται ποσόστωση 1/3 στην εκπροσώπηση των δύο φύλων στις διοικήσεις όλων των αθλητικών οργανώσεων και ο περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών (δεν θα μπορούν να επανεκλέγεται για τρίτη συνεχή φορά ή για πέμπτη συνολικά).

• Στις εκλογές των Ομοσπονδιών θα απαγορεύεται η ψήφος δια αντιπροσώπου. Για τις ομοσπονδίες που επιθυμούν την χρηματοδότησή τους από το κράτος, εισάγεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

• Επιτρέπεται η συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, με νόμιμη διαμονή στη χώρα, στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου.

• Η οικονομική εποπτεία των αθλητικών οργανώσεων, καθώς και των άλλων επιχορηγούμενων από τη Γ.Γ.Α φορέων ανατίθεται στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ)

• Μέτοχοι στοιχηματικής εταιρίας με ποσοστό μέχρι 15% μπορούν να διοικούν μία αθλητική εταιρία

• Ρυθμίσεις σχετικά με τον Ιππόδρομο και την λειτουργία του όσο και το στοίχημα που τον αφορά.

eleftherostypos.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook