Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, οι ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων της Super League θα σηκώσουν “Κόκκινη Κάρτα στο Ρατσισμό”, ενώ παράλληλα παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων θα συνοδεύσουν τις ομάδες στην είσοδό τους στους αγωνιστικούς χώρους πριν την έναρξη των αναμετρήσεων της 7ης αγωνιστικής ημέρας του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ (18-20/10/2014).
O πρόεδρος της Super League Δημήτρης Αγραφιώτης δήλωσε σχετικά: “Το ποδόσφαιρο λέει όχι στο ρατσισμό και στις κάθε είδους διακρίσεις. Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η κοινωνία μας, είναι θετικό να προβάλλονται πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη συμφιλίωση και την άμβλυνση των διαφορών, αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική που έχει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Η Super League στηρίζει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα για όλους και στέκεται για μια ακόμα χρονιά αρωγός στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της FARE, σε συνεργασία με τη UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα είναι σαφές: Λέμε ΟΧΙ στο ρατσισμό και σε κάθε είδους διακρίσεις!”.
«Την περίοδο 9 με 23 Οκτωβρίου η UEFA, η FARE, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι επαγγελματικές λίγκες σε όλη την Ευρώπη, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό. Η Super League -όπως κάθε χρόνο και για 8η συνεχόμενη φορά – , θα συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία αυτή με συμβολικές πράξεις και μηνύματα στα γήπεδα διεξαγωγής και στην ιστοσελίδα της, υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα αλλά και κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της 7ης Αγωνιστικής Ημέρας, θα διανεμηθούν κόκκινες κάρτες στους θεατές σε όλα τα γήπεδα με το σύνθημα «Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό!». Παράλληλα όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές και τα παιδιά που τους συνοδεύουν θα εισέλθουν στους αγωνιστικούς χώρους φορώντας πολύχρωμα μπλουζάκια με μηνύματα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, θα κρατούν πανό με μηνύματα κατά του ρατσισμού και στη συνέχεια θα βγάλουν «Κόκκινη Κάρτα» στις ακραίες συμπεριφορές και το ρατσισμό.
Είναι ένα μήνυμα που ευαισθητοποιεί αλλά και ενημερώνει τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης, ένας συμβολισμός ορόσημο.
H Super League, οι 18 ομάδες Μέλη της και οι χιλιάδες φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, λένε «Όχι στο ρατσισμό και στις κάθε είδους διακρίσεις!» αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική που έχει το πoδόσφαιρο στη χώρα μας.
Η Super League στηρίζει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα για όλους και στέκεται αρωγός στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού.
Θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε το τί πραγματικά είναι ρατσισμός. Ρατσισμός είναι η πίστη στην ανωτερότητα μίας φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας που συνδυάζεται από προσβλητική συμπεριφορά, ύβρεις και πρακτικές έναντι πολιτών διαφορετικών φυλών και εθνικότητας. Μπορεί να συμβαίνει σκόπιμα ή από έλλειψη κατανόησης και άγνοια. Μπορεί να συμβαίνει φανερά ή με συγκάλυψη, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας ενός οργανισμού, μίας αγοράς ή ενός κοινωνικού τομέα. Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ο ρατσισμός συνήθως εκφράζεται μέσω ύβρεων και χειρονομιών κατά αλλοεθνών ποδοσφαιριστών, μεταναστών, φιλάθλων γειτονικών χωρών ή μειονοτικών περιοχών.
Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ρατσιστικών συμπεριφορών και ότι οι ελάχιστες εξαιρέσεις κατά το παρελθόν καταδικάστηκαν από σύσσωμη την ποδοσφαιρική – αθλητική κοινή γνώμη.
Στο πρωτάθλημα “Super League ΟΠΑΠ” την περίοδο 2014-2015 αγωνίζονται συνολικά 214 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 151 είναι από χώρες της Ευρώπης και οι 63 από χώρες: της Αφρικής , της Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής καθώς και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
H Super League εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της UEFA και συνεργάζεται στενά με τη FARE, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας καμπάνιες κατά του ρατσισμού. Οι δράσεις κατά του ρατσισμού από τη Super League είναι ουσιαστικά εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις που αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το ποδόσφαιρο προκειμένου να παταχθεί συνολικά το φαινόμενο.
Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών πρέπει να είναι αδιάκοπος. Οι αθλητικοί σύλλογοι, οι κοινωνικοί φορείς , οι οργανισμοί και οι εταιρείες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν μία σειρά από εργαλεία όπως Ημέρες και εβδομάδες κατά του Ρατσισμού, προβολή μηνυμάτων μέσω ποδοσφαιριστών και προπονητών, δράσεις στα σχολεία, επικοινωνία με τους φιλάθλους, συνεργασία με τις μειονότητες μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων, προγράμματα ενσωμάτωσης στην εργασία, εφαρμογή πολιτικών κατά των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους, χρήση των ΜΜΕ, φύλαξη και προστασία από ρατσιστικές συμπεριφορές.
Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα πρέπει να στραφούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις κάθε είδους φυλετικές και κοινωνικές μειονότητες προκειμένου να τις ενσωματώσουν στο φίλαθλο κοινό τους. Ο ρατσισμός αναμφίβολα δεν έχει θέση στους αθλητικούς χώρους. Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ενώνει λαούς, θρησκείες, φυλές και πολιτισμούς. Η μάχη εναντίον του ρατσισμού πρέπει να είναι καθημερινή και αμείωτη από όλους μας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες, στην ανθρώπινη ύπαρξη και στον εαυτό μας».