Θυμήθηκαν τον ΟΦΗ στην Ρουμανία λόγω… Ιορντανέσκου!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Χθες, 4 Μαϊου, ένας από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους ποδοσφαιριστές – ο Άνχελ Ιορντανέσκου – έγινε 63 χρονών και στην πατρίδα του θυμήθηκαν τα γενέθλια του συνδυάζοντας τα… με τον ΟΦΗ.

Γιατί; Γιατί, ο Ιορτανέσκου ήρθε στον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 1982 στο απόγειο της μεγάλης του ποδοσφαιρικής καριέρας και αφήνοντας την Στεάουα Βουκουρεστίου ήρθε στην Ελλάδα αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά μπαμ της εποχής!

Φανταστείτε ότι ο Ιορντανέσκου ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 1982 σαν πρώην αρχηγός της Στεάουα και της εθνικής Ρουμανίας όπου με τα χρώματα της ομάδας του Βουκουρεστίου σημείωσε 155 γκολ σε 317 εμφανίσεις! Στον ΟΦΗ αποτέλεσε τον ηγέτη την διετία 1982 – 1984 όπου έλαβε μέρος σε 34 αγώνες των Ηρακλειωτών, πετυχαίνοντας και 6 τέρματα, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να κλείσει την καριέρα του.

Μόλις ολοκληρώθηκε η καριέρα του στο Ηράκλειο, επέστρεψε στη Στεάουα, με την οποία κέρδισε άλλα δύο πρωταθλήματα (1985-86) αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1986! Στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης οι Ρουμάνοι επικράτησαν 2-0 στα πέναλτυ της Μπαρτσελόνα (κ.α. και παράτ.: 0-0) και ύψωσαν το τρόπαιο στον ουρανό του Σάντσεθ Πιθχουάν!

Ο Ιορντανέσκου (που τότε εκτελούσε χρέη… παίκτη-βοηθού προπονητή πλάι στον Έμεριχ Γένεϊ) αγωνίστηκε ως αλλαγή σ’ εκείνο τον τελικό. Κι έτσι ως πρωταθλητής Ευρώπης κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, για ν’ ασχοληθεί με την προπονητική.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook