Αν και καθυστερεί, το VAR αναμένεται να μπει στη ζωή μα σύντομα, ενώ εφαρμόζεται ήδη σε κάπoια Πρωταθλήματα αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΠΟ:
«Στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτών του Video Assistant Referee, μετά την επιτυχημένη χρήση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, συμμετείχε ο VAR Refereeing Project Manager της ΕΠΟ κ. Μιχάλης Κουκουλάκης.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, και μετείχαν σ αυτό περισσότεροι από 20 εθνικοί εκπαιδευτές VAR από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν καταρχήν -σε πλήρη ανάλυση- την διαδικασία εφαρμογής του VAR στους αγώνες του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στη συνέχεια μετείχαν σε θεωρητικά μαθήματα σχετικά με τις 4 περιπτώσεις χρήσης του VAR (γκολ, πέναλτυ/μη πέναλτυ, κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτότητα παίκτη), σε εκπαίδευση σε προσομοιωτή VAR, σε πρακτικές εφαρμογές των διαδικασιών VAR στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και την εξάσκηση στην μελέτη-ανάλυση των φάσεων. Ο προσομοιωτής VAR λειτούργησε σε συνθήκες VOR (Video Operations Room), δηλαδή σε απόλυτες συνθήκες διεξαγωγής αγώνα, με τη βοήθεια φάσεων από προηγούμενους αγώνες.
Στις εργασίες του σεμιναρίου έλαβα μέρος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA Πιέρ Λουίτζι Κολίνα και ο Διευθυντής του Τμήματος Διαιτησίας της FIFA Μάσιμο Μπουζάκα, οι οποίοι ανέλυσαν στους εκπαιδευτές τεχνικές αξιοποίησης του συστήματος . Μεταξύ των εκπαιδευτών του σεμιναρίου ήταν ο διεθνής Ολλανδός διαιτητής Ντάνι Μακέλι, μέλος της ομάδας VAR του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και εκπαιδευτής VAR της FIFA.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των μετεχόντων αφενός στην εφαρμογή του VAR στην χώρα τους και αφετέρου στην παράλληλη εκπαίδευση διαιτητών και βοηθών διαιτητών, ώστε να χρησιμοποιούν το σύστημα με τρόπο που θα μεγιστοποιεί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον αριθμό των ορθών διαιτητικών αποφάσεων».