Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 14/10: Επικίνδυνες συνθήκες σε Κρήτη

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η Κρήτη, και συγκεκριμένα οι περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου, θα βρεθούν σε καθεστώς υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δείχνει ότι μαζί με την Κρήτη, οι περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά) θα αντιμετωπίσουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Η παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών βροχοπτώσεων και τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν, δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι, κατά την τρέχουσα εποχή, ο κίνδυνος πυρκαγιάς συνήθως μειώνεται, φέτος παραμένει υψηλός, με τον δείκτη να φτάνει στην κατηγορία 3, ενώ υπήρξαν και μέρες με δείκτη 4, όπως η 29η Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.

Απαγορεύσεις και πρόστιμα σε ισχύ

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, οι θερμές εργασίες απαγορεύονται στις περιοχές με δείκτη 3 και άνω.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα πρόστιμα είναι υψηλά, ενώ η αμελής πρόκληση πυρκαγιάς έχει πλέον μετατραπεί σε κακούργημα, επισύροντας βαριές ποινές φυλάκισης.

Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει δύσκολη για τις δυνάμεις πυρόσβεσης τις επόμενες μέρες, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

xartis-1

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook