Στους 60 οι χούλιγκανς που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, μέχρι στιγμής έχουν κληθεί να δώσουν εκ νέου κατάθεση πάνω από 60 άτομα, τα οποία ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες το μοιραίο βράδυ που προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, την οποία εξαπέλυσε εναντίον του ένας 18χρονος, όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος κατά την προανάκρισή του.

Με μεθοδικότητα και με πλήρη αξιοποίηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν άμεσα το μοιραίο βράδυ των επεισοδίων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να έχουν σαφή εικόνα τόσο για τα επεισόδια όσο και για τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτά.

Αλλωστε, καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Αστέριου Μαντζιώκα να προσαχθούν και να κρατηθούν όλοι όσοι βρίσκονταν εκείνο τα βράδυ στην επίμαχη θύρα του γηπέδου, όπου μετά τα επεισόδια βρήκαν καταφύγιο οι χούλιγκανς που είχαν προκαλέσει τις αιματηρές ταραχές.

Μέλη συνδέσμου

Οι 60 οπαδοί έχουν ήδη δώσει δεύτερη κατάθεση. Ετσι, η Αστυνομία διαχειρίζεται πλέον νέες πληροφορίες για την ταυτότητα εκείνων που επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά και για αυτούς που φαίνεται πως είχαν τον ρόλο των καθοδηγητών της επίθεσης. Οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συμμετοχή σε συγκεκριμένη θύρα φανατικών οπαδών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταδικαστεί για τη διάπραξη αδικημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», αρκετοί από τους 60 οπαδούς προέρχονται από συγκεκριμένο σύνδεσμο φιλάθλων της δυτικής Αττικής.

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος θεωρείται από τους πιο σκληρούς στην Αττική και όχι μόνο. Επιπλέον, χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν ενεργά στις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, με ρίψεις αντικειμένων, μολότοφ αλλά και φωτοβολίδων. Υπενθυμίζεται πως, από τα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί το μοιραίο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, οι Αρχές, εκτός από τις αρχικές καταθέσεις τους, είχαν λάβει δείγματα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα. Πλέον, οι 60 που κλήθηκαν εκ νέου έχουν δώσει λεπτομερή κατάθεση για το βράδυ των επεισοδίων, περιγράφοντας όλα όσα έγιναν έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».

Παράλληλα, έχουν ερωτηθεί και για τον δικό τους ρόλο στις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, χωρίς κανείς να έχει παραδεχθεί ευθέως τη συμμετοχή του σε αυτές, ενώ όλοι τους αρνήθηκαν τη ρίψη φωτοβολίδων. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25 άτομα που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Δικογραφία

Οι εντατικές έρευνες του Τμήματος Αθλητικής Βίας, αλλά και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών σε πρώτο χρόνο, για τον εντοπισμό του οπαδού που εκτόξευσε τη φονική φωτοβολίδα εναντίον του 31χρονου υπαρχιφύλακα έχουν αποδώσει καρπούς. Το αργότερο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων θα συμπεριληφθούν ονομαστικά στην ογκώδη δικογραφία που ετοιμάζεται από την Αστυνομία. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τους ηθικούς αυτουργούς.

Όπως έχει αποκαλύψει από την προηγουμένη Κυριακή η «R», στην Ασφάλεια έχουν ταυτοποιήσει πλήρως τον στενό πυρήνα πέντε ατόμων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των επεισοδίων και στην τροφοδοσία των χούλιγκανς με «πολεμοφόδια». Μάλιστα, οι αστυνομικοί φαίνεται πως έχουν αποσαφηνίσει απόλυτα ακόμα και τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας από τους πέντε τη νύχτα των αιματηρών επεισοδίων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις από τους πέντε φερόμενους ως καθοδηγητές του όχλου των χούλιγκανς είχαν αναλάβει να συγκεντρώσουν τους οπαδούς στον αγώνα βόλεϊ και να κρύψουν τα υλικά που χρησιμοποίησαν για την επίθεση εναντίον των ΜΑΤ σε χώρο εκτός του κλειστού γυμναστηρίου. Οι υπόλοιποι δύο φαίνεται πως είχαν περισσότερο βοηθητικό ρόλο, αν και η Αστυνομία πιστεύει ότι ήταν αυτοί που έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των επεισοδίων μετά τη λήξη του δεύτερου σετ στον αγώνα βόλεϊ και μοίρασαν τα «πολεμοφόδια» στους χούλιγκανς. Σημειώνεται ότι, παρά τον ενεργό και καθοδηγητικό τους ρόλο, η έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν παρόντες στα επεισόδια και οι πέντε φερόμενοι ως επικεφαλής των οπαδών.

Για τον λόγο αυτόν, τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος τους προέρχονται και από τις ψηφιακές συνομιλίες που είχαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άλλους οπαδούς. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, οι Αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του απορρήτου για τουλάχιστον 20 κινητά τηλέφωνα, τα οποία ανήκουν σε άτομα που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε οπαδούς που ελέγχονται ως καθοδηγητές των επεισοδίων είναι και ένα πρόσωπο σημαντικό στον χώρο των χούλιγκανς, το οποίο σχεδόν από την πρώτη στιγμή του θανάσιμου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Νέα στοιχεία για τους οργανωτές των επεισοδίων έχουν δοθεί και από τις δεύτερες καταθέσεις των 60 οπαδών. Αξιοποιήσιμα δεδομένα, όμως, φαίνεται να προκύπτουν και από άτομα που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Οπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για τουλάχιστον οκτώ οπαδούς, που γνωρίζουν άριστα τον χώρο των οργανωμένων χούλιγκανς και υποστηρίζουν πως έχουν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη, αλλά και για τις ομάδες των οπαδών που έχουν επιδείξει συστηματικά παραβατική συμπεριφορά.

Οι κλήσεις και οι καταθέσεις θα συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό μέσα στις γιορτές, καθώς οι αστυνομικοί θέλουν το πολύ μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες να παραδώσουν τη δικογραφία της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε οι οπαδοί που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν να κληθούν πλέον ως κατηγορούμενοι.

Ο 18χρονος

Ο θάνατος του 31χρονου αστυνομικού αλλάζει τα δεδομένα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η κατηγορία που αποδίδεται πλέον στον 18χρονο, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον εμπλακεί στο μέλλον, μετατρέπεται από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο κατηγορούμενος, που κρατείται στις φυλακές του Αυλώνα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα κληθεί να απολογηθεί συμπληρωματικά για τη συγκεκριμένη, βαρύτερη, κατηγορία.

Ο ίδιος, βέβαια, ενώπιον της ανακρίτριας, στην οποία οδηγήθηκε αμέσως μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν όντως ήταν αυτός ο δράστης του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού, παρόλο που προανακριτικά είχε ομολογήσει ότι η δική του φωτοβολίδα έπληξε τον 31χρονο, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή του.

«Πήγα στο γήπεδο με δύο ακόμα φίλους και τον αδελφό μου. Κάποια στιγμή, είδα κόσμο να βγαίνει προς τα έξω. Από περιέργεια βγήκα κι εγώ να δω τι γίνεται. Ενα άτομο, που φορούσε κουκούλα full face, μου έδωσε μια φωτοβολίδα και μου είπε να την πετάξω. Μου έδειξε πώς λειτουργεί, γιατί εγώ δεν ήξερα. Οταν την άνοιξα, όπως μου είχε δείξει, η φωτοβολίδα μου πήρε το χέρι και έφυγε προς τα κάτω, στο έδαφος».

Σύμφωνα με τον 18χρονο, η φωτοβολίδα έκανε γκελ μπροστά του και πήγε προς το μέρος του αστυνομικού. Την ίδια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε, μία ακόμη φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε από άτομο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τον ίδιο, πίσω από ένα αυτοκίνητο, η οποία πήγε και αυτή προς τον ίδια κατεύθυνση. «Εγώ δεν στόχευσα τον αστυνομικό, ήθελα να την πετάξω στον αέρα, όπως και οι άλλοι. Δεν ξέρω αν αυτή που πέταξα εγώ τον τραυμάτισε. Η δική μου φωτοβολίδα είχε χρώμα πορτοκαλί», ισχυρίστηκε.

Πηγή: Realnews

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook