Επεισόδια Νέα Φιλαδέλφεια – Οι καταθέσεις των αστυνομικών που δεν πήραν εντολή να επέμβουν

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Τα τελευταία λεπτά πριν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως αποτυπώνονται στον φάκελο της δικογραφίας. Οι αστυνομικοί πήραν εντολή να παραμείνουν στο σημείο, “αναμένοντας ενισχύσεις”.

Η χρονική αφήγηση πριν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεκινά στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας και ενώ η φάλαγγα των Κροατών χούλιγκαν είχε αποβιβαστεί στον σταθμό «Περισσός» του ΗΣΑΠ και βάδιζε προς το γήπεδο της ΑΕΚ. Ήταν πολύ αργά. Πρόκειται για το τελευταίο, μικρό κομμάτι μιας «τρελής» διαδρομής εκατοντάδων χιλιομέτρων, από τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας έως τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ούτε την ύστατη στιγμή, όμως, οι αστυνομικοί πήραν εντολή να επέμβουν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, οι Κροάτες εντοπίστηκαν στα διόδια της Ελευσίνας και χάθηκαν λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Μία ώρα αργότερα, στις 22:55, υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ενημερώνουν ότι περίπου 100 άτομα με κουκούλες και ρόπαλα μπήκαν στο τρένο στον σταθμό «Ειρήνη».

Οι αστυνομικοί που έφτασαν καθυστερημένοι στο σημείο, βρήκαν μόνο τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με τις κροατικές πινακίδες στην οδό Νερατζιώτισσας. Στις 23:00 οι χούλιγκαν αποβιβάστηκαν στον σταθμό «Περισσός» και ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση.

«Πριν φτάσουμε στον ΗΣΑΠ “Περισσός” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία πέρασαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, και μπήκαμε εντός αλσυλλίου στην οδό Λυκούργου», κατέθεσε αστυνομικός της ομάδας Δράση.

«Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση περίπου 50 μέτρων. Τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφάλειας παραμείναμε στο σημείο, δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στον φάκελο, η πρώτη διμοιρία ΜΑΤ έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 23:15. Αστυνομικός της συγκεκριμένης διμοιρίας κατέθεσε: «Είχαμε διαταχθεί να βρισκόμαστε “σταθεροί” στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια. Την 23:05 λάβαμε σήμα από το Κέντρο μας να μεταβούμε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας […] Αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο στην οδό Κιουτάχειας, που τέμνει κάθετα την Πατριάρχου Ιωακείμ επί της οποίας βρίσκεται το γήπεδο της ΑΕΚ».
«Η διμοιρία μου ήμασταν η πρώτη αστυνομική δύναμη που έφτασε και κάναμε χρήση χημικών, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος και να αποφευχθούν περισσότερες φθορές ή τυχόν τραυματισμοί. Το πλήθος διαλύθηκε και καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε και να δεσμεύσουμε τρία άτομα κροατικής καταγωγής».

Στον φάκελο υπάρχουν τουλάχιστον τρεις καταθέσεις αστυνομικών, της ομάδας Δράση και της Ασφάλειας, που καταθέτουν είτε ότι έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη λήξη των επεισοδίων είτε ότι πήραν κλήση να ξεκινήσουν μετά τις 23:25, δηλαδή αφότου όλα είχαν τελειώσει. Υπάρχει, επίσης, κάτι λιγότερο γνωστό.

Δύο αστυνομικοί διμοιρίας της ΥΜΕΤ, που μετέβη λίγα λεπτά μετά τα επεισόδια αρχικά στον Περισσό κι έπειτα στο γήπεδο της Ριζούπολης, κατέθεσαν ότι στη συμβολή των οδών Ανθέων και Αμασίου υπήρχαν περίπου 50 μηχανάκια με δύο επιβάτες το καθένα. Περιγράφουν ότι καταδίωξαν την παραπάνω ομάδα και ότι συνέλαβαν πέντε άτομα. Ήταν κροατικής καταγωγής και δύο εξ αυτών ήταν τραυματισμένοι.

Οι πέντε στην Ηγουμενίτσα

Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι και πέντε Κροάτες, ηλικίας 25-41 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρα στην Ηγουμενίτσα. Είχαν εισιτήρια για το Μπάρι της Ιταλίας, όχι όμως αποσκευές, παρότι δήλωσαν πως βρέθηκαν για διακοπές στην Πάργα. Δύο εξ αυτών είχαν καταγραφεί ως οπαδοί της Ντιναμό Ζέγκρεμπ σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού το 2015 στην Αθήνα.

Με τη συναίνεσή τους, όπως κατέθεσε αστυνομικός της ΟΠΚΕ Ηγουμενίτσας, ελέγχθηκαν οι χάρτες στα κινητά τους, όπου βρέθηκαν αναζητήσεις διευθύνσεων στην Αθήνα, μεταξύ άλλων του σταθμού «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ. Ένας εξ αυτών κρατούσε μία νάιλον σακούλα αλυσίδας ψιλικών που φέρεται να έχει καταστήματα μόνο στην Αττική, όπως σημειώνεται. Οι πέντε Κροάτες στην Ηγουμενίτσα είχαν μαζί τους αυτοκόλλητα που απεικόνιζαν έναν λευκό σκορπιό σε μαύρο φόντο και το γράμμα “d”.

Στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνονται και οι προανακριτικές καταθέσεις δύο Ελλήνων κι ενός Αλβανού που ζει στην Αθήνα, οι οποίοι είναι μεταξύ των κατηγορούμενων και έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για χουλιγκανικές επιθέσεις – οι δύο περιγράφονται ως οπαδοί του Παναθηναϊκού. Στην πραγματικότητα είναι τρεις μη-καταθέσεις, καθώς απαντούν όλοι με την ίδια φράση: «Ό,τι έχω να πω, θα το πω στον εισαγγελέα».

Πηγή: NEWS24/7

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook