Κατά της αναγνώρισης ελαφρυντικών τάχθηκε η Εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα στην δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
Τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).
Για το αίτημα περί σύννομου βίου η Εισαγγελέας σημείωσε ότι δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο.
“Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν, όχι τις πράξεις τους, αλλά την παρουσία τους στο σημείο. Η στάση αυτή αποδεικνύει την στάση ζωής των κατηγορουμένων και την έλλειψη μεταμέλειας” τόνισε η Εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η λέξη συγνώμη ακούστηκε πολλές φορές στην αίθουσα της δικής.
“Έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που μπορεί να είναι νέοι σε ηλικία αλλά δεν διακρίνονται από ανωριμότητα, βάσει των πράξεων τους. Η επιλογή τους ήταν συνειδητή και ήταν οργανωμένοι οπαδοί. Ακόμα και την περίοδο του κορονοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι αποδεικνύει το πάθος τους και το μίσος για τον αντίπαλο”
«Οι 12 εκμεταλλευτήκαν το λευκό τους ποινικό μητρώο για τις πράξεις τους. Αν οι κατηγορούμενοι ήταν μετανιωμένοι θα είχαν μιλήσει, κάτι το οποίο δεν έκανε κανένας. Τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή. Το δικαστήριο δε συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα» κατέληξε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενη στο αίτημα των συνηγόρων των κατηγορουμένων να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, σημείωσε πως “απαιτεί πραγματικά περιστατικά και χρειάζεται να πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν του. Οι κατηγορούμενοι επιλεκτικά ομολόγησαν, ομολογίες δεν ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα” και έκανε λόγο για συνειδητές επιλογές τους να τελέσουν τις πράξεις τους και καμία μεταμέλεια, πάρα τη λέξη συγγνώμη που ακούστηκε από τα χείλη τους.
Ενώ σημείωσε ότι οι επιλογές των κατηγορούμενων για τη στάση που κράτησαν σταθμίστηκε με βάση νομικές συμβουλές και συνειδητής επιλογής τους
“Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχτηκαν μόνο όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν, ούτε πόνεσαν για αυτά που έκαναν και δεν αποδέχτηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Θεωρώ ότι η καλή τυπική συμπεριφορά τους στη φυλακή είναι προσχηματική για να πετύχουν αναγνώριση ελαφρυντικών” σημείωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.
Και σήμερα η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι κατάμεστη με το κοινό στην πλειονότητα του να ξεσπά σε χειροκροτήματα και να προκαλείται στιγμιαία αναστάτωση.
theopinion.gr