Ευλογιά των πιθήκων: Επαναφέρουν μάσκα και καραντίνα – Ποιοι μιλούν για νέα πανδημία

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η εκτίμηση επιστημόνων ότι δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πανδημική νόσο τρομάζει τον κόσμο.

Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες ώρες, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την χώρα μας, κυρίως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος.

Κάποιες χώρες μάλιστα, επανέφεραν το μέτρο της καραντίνας για όσους νοσούν, ενώ σε κάποιες άλλες το μέτρο για την χρήση μάσκας βγήκε από το συρτάρι.

Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ναι μεν η ευλογιά δεν είναι θανατηφόρα όπως τον κοροναϊό, ωστόσο, δεν αποκλείεται όπως λένε να εξελιχθεί σε πανδημική νόσο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα το σενάριο να «υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή» εξετάζουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Παναγή Γαλιατσάτο, ο οποίος όπως τονίζει «αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο καθηγητής κι’ αυτό προκύπτει διότι «δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Καμπανάκι για την ευλογιά των πιθήκων χτύπησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι».

Σύμφωνα με Sky News, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ανέφερε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι’ αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εκτιμήσεις για πολλά κρούσματα στην Ελλάδα

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ‘ευλογιάς των πιθήκων’ στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ .

Όπως εξήγησε«αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων».

Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής.

Ωστόσο καθησύχασε πως «η ευλογιά των πιθήκων» είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση.

«Μπορεί να πάρει διαστάσεις πανδημίας»

«Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κορονοϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κοροναϊό» εκτίμησε.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής), σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του ΕΚΠΑ.

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη.

Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook