Εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15 με 17 ετών

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων.

Για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ενημερώνουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών.

«Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των εφήβων

Αρχικά αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα που επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα, όπως είπε ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την επικινδυνότητά της.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και τα άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη σε υψηλό ποσοστό», ανέφερε.

«Το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξης του 33%. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση», για αυτό όπως είπε «είναι λάθος να αναβάλλουμε την δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί η δεύτερη δόση μέχρι και τρεις εβδομάδες».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών
«Η πρόσκληση στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν έχει αποδώσει, όπως είπε και έτσι ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι ο πληθυσμός κάτω των 18 ετών,

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να εμφανίσουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης.

Και η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Τα πιο συνήθη υποκείμενα νοσήματα, είναι η παχυσαρκία, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα και άλλα χρόνια νοσήματα.

«Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους», επεσήμανε.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι ότι σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων στο σπίτι είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Η νόσηση των εφήβων παίζει επίσης ρόλο στη μεταδοτικότητα στον γενικό πληθυσμό που είναι ακόμα ένα στοιχείο, για το οποίο η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων με τη συναίνεση των γονέων τους.

Επίσης, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων για τους εφήβους, προέκρινε τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους, όπως ο Καναδάς.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά, ενώ μια μελέτη είναι υπό δημοσίευση και για το θέμα της μυοκαρδίτιδας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Ιουνίου έγιναν 8 εκατ. δόσεις εμβολίου σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά έγιναν δύο δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων εμφανίστηκαν μόνο 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοιώμενης μυοκαρδίτιδας.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook