Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει μία σειρά από προτάσεις με σκοπό την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.
Δυναμώνουν οι φωνές των ειδικών για πιο σκληρά μέτρα στην Αττική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οδηγούμαστε και σε lockdown όπως το περσινό όπου είχαν απαγορευτεί τα πάντα.
Την ώρα δηλαδή που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ τα κρούσματα την Κυριακή ξεπέρασαν τα 1.000 και σήμερα αναμένεται να είναι πάνω από 2.000, οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει μία αυστηροποίηση του υπάρχοντος συστήματος, ώστε να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει μία σειρά από προτάσεις με σκοπό την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.
Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό.
Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.
Επομένως στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η χρήση του αριθμού 6 στο 13033 να έχει την έννοια που είχε στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, όπου εκεί ο καθένας έβγαινε έξω μόνο για να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του.
Σε κάθε περίπτωση λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν επίσης την σκληρότερη επιτήρηση των αρμόδιων οργάνων και την αύξηση των ελέγχων των πολιτών.
Σκέψεις για απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα (και όχι από τις 6)
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι η διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 9 το βράδυ και να πάψει η ισχύς του μέτρου από τις 6.
Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου πάντως είναι πρωτίστως η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που παρατηρείται συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα.
Έτσι αφού είναι αδύνατος ο έλεγχος των μαζώξεων σε σπίτια, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και η βασική αιτία αύξησης των κρουσμάτων, οι αρμόδιοι προσπαθούν να βρουν μερικές λύσεις προκειμένου οι πολίτες να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ και συγκεκριμένα οι γιατροί στις ΜΕΘ.
Σαρηγιάννης: Δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Την ίδια ώρα αδύνατο θεωρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου έως την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο» με τόσα πολλά κρούσματα ανέφερε και εκτίμησε ότι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα. «Μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχουμε μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι ικανοποιητική για να μπορούμε να συζητάμε για άνοιγμα» τόνισε στο MEGA.
Όπως υποστήριξε θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει τα καταστήματα αν ήταν υπήρχαν και λειτουργούσαν τα μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα. «Κοστίζουν από 350-1.000 ευρώ, έχω δωρίσει στο νηπιαγωγείο που πάνε οι δύο κόρες μου δύο τέτοια μηχανήματα. Παρέχουν μείωση του φορτίου από 50-96%» είπε.
Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται. «Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα» τόνισε.
Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα είναι χαμηλή τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.
Γιατί δεν αποδίδει το lockdown – Βασιλακόπουλος: Να αναζητήσουμε νέο μείγμα μέτρων
Την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο μείγμα μέτρων κατά του κοροναϊού, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας ότι η κόπωση των πολιτών είναι μία από τις αιτίες που το lockdown, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν αποδίδει το lockdown – Νέο μείγμα μέτρων
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.
Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.
Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.
Τέλος ζήτησε ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία: Έκρηξη κρουσμάτων, πίεση στα νοσοκομεία
Τονίζεται πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης:
Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού
Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση
Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Αύριο το πρωί Τετάρτη 3 Μαρτίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.