Ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε σήμερα από κορωνοϊό αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 128.
Στις 6:30 σήμερα το πρωί μία γυναίκα 59 ετών που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ κατέληξε.
Είχαν προηγηθεί δύο θάνατοι από κορωνοϊό το απόγευμα της Πέμπτης. Ένας 87χρονος άνδρας εξέπνευσε εξέπνευσε στο νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ». Ο άτυχος άνδρας -ο οποίος είχε επίσης υποκείμενο νόσημα- είχε μεταφερθεί νωρίτερα εκεί από την κλινική «Ταξιάρχες» όπου καταγράφηκαν 28 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός 74χρονου από την Αλεξανδρούπολη ότι κατέληξε ασθενής 74 ετών με υποκείμενο νόσημα.
Ο συνολικός αριθμός των πειβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 2.463. Από αυτά, 574 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.131 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 52 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Παράλληλα, 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνθήκες απειλής
Συνθήκες απειλής για την χώρα μας διαμορφώνει ο εντοπισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι οι δομές προσφύγων και οι μονάδες υγείας.
Μετά τις κλειστές δομές προσφύγων στο Κρανίδι και τη Μαλακάσα, κρούσματα κοροναϊού, εντοπίστηκαν και σε δύο κλινικές, φέρνοντας τις αρχές αντιμέτωπες με το σενάριο αναζωπύρωσης της επιδημίας.
Πέντε θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό σημειώθηκαν την Πέμπτη μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 126 νεκρούς.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.463 μετά την επιβεβαίωση 55 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού.
Όσον αφορά στα νέα κρούσματα το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά δομές υγείας.
Οι δομές υγείας
Όλες οι εστίες εχουν στεγανοποιηθεί και στις περιπτώσεις των υγειονομικών δομών, της κλινικής Κασταλία στα νότια προάστια και της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι- έχει παρέμβει δις η εισαγγελική αρχή για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις και παραλείψεις.
Τα κρούσματα στις δύο υγειονομικές δομές του λεκανοπεδίου, προκάλεσαν ανησυχία αλλά και οργή τόσο στους επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ενημερωση και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έκαναν λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές» οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει στην χώρα μέχρι σήμερα για τη μείωση της διασποράς.
Στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχης, στο Περιστέρι διαπιστώθηκαν 28 κρούσματα, καθώς και δύο θάνατοι ασθενών.
Από τα κρούσματα, τα 13 είναι νοσηλευόμενοι της κλινικής, 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι 4 ασθενείς.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένονται σήμερα αποτελέσματα από αλλα 45 δείγματα.
Η κλινική στεγανοποιήθηκε και μπήκε σε καραντίνα και ελέγχονται οι λόγοι για τους οποίους δεν απομονώθηκαν ύποπτα ή ύποπτο περιστατικό με κοροναϊό.
Χωρίς θωράκιση αποδείχθηκε και η κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα όπου ενας ηλικιωμένος φιλοξενούμενος κατέληξε το πρωί της Πέμπτης. Όταν έγινε γνωστό το κρούσμα στην κλινική σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Κινητοποιήθηκαν ο ΕΟΔΥ με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ελέγχθηκαν συνολικά 300 τρόφιμοι καθώς και 130 εργαζόμενοι. Τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται, με τα πρώτα 92 από τους 130 εργαζόμενους να είναι αρνητικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.
«Ο ιός αυτός, όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε» είπε χαρακτηριστικα ο κ. Τσιόδρας.
Και πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε η αναγκαία επαγρύπνηση, αυτη που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε και τον οικισμό Ρομά Νέα Σμύρνη Λάρισας, ανακοινώνοντας ότι παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου η καραντίνα σε τμήμα του οικισμού.
Ευάλωτες οι δομές προσφύγων
Ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα στις προσφυγικές δομές, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κατά γενική ομολογία άθλιες
Η Μαλακάσα και η Ριτσώνα επανήλθαν στο προσκήνιο με νέα κρούσματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Κρανίδι.
Συγκεκριμένα στη δομή της Ριτσώνας εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα και η δομή παραμένει σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστωθεί 20 κρούσματα ατόμων θετικών σε κοροναϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός της.
Στη Μαλακάσα βρέθηκε επίσης θετικός ένας Αφγανός πρόσφυγας με αποτέλεσμα να παραταθεί η καραντίνα στη δομή ενώ τέθηκαν σε καραντίνα αστυνομικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον νεαρό φορέα του ιού.
Δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες υγιεινής
«Δεν είναι δυστυχώς οι ιδανικές συνθήκες αυτή τη στιγμή στους περισσότερους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, το γνωρίζουμε αυτό. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλο τον κόσμο και στην Πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Συμπλήρωσε δε, πως «οι συνθήκες υγιεινής φυσικά και δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι. Επενδύουμε στο να γίνουν καλύτερες» και πρόσθεσε πως υπάρχει οργανωμένη ομάδα η οποία ασχολείται με τα θέματα υγείας των δομών προσφύγων και μεταναστών.
«Οπωσδήποτε όμως, όσο καλύτερες οι συνθήκες υγιεινής τόσο περισσότερο δεν θα ευνοείται η μετάδοση τέτοιων μεταδοτικών ιών» τόνισε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως «είναι ευθύνη όλων μας, είναι ευθύνη και των Υπουργείων τα οποία ασχολούνται με το θέμα το μεταναστευτικό και νομίζω γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και αποσυμφόρησης αυτών των χώρων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα στις κλειστές δομές και γι αυτό πρέπει στους πληθυσμούς αυτούς να εφαρμοστεί μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στην επόμενη φάση.