Μετά από ένα 24ωρο χωρίς κανέναν νεκρό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Μετά από ένα 24ωρο χωρίς κανέναν νεκρό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Πρόκειται για έναν ασθενή 88 ετών που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα και έναν 76χρονο ο οποίος νοσηλεύονταν επίσης με υποκείμενα νοσήματα στον Ερυθρό Σταυρό.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα φτάνει τους 123.
Σημειώνεται πως ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε χτες 7 νέα κρούσματα του κοροναϊού, με το σύνολο των θετικών στον Covid-19 να ανέρχονται σε 2.408. Από αυτούς, 56% είναι άνδρες, ενώ 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι διασωληνωμένοι παραμένουν 55 με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους βαριά ασθενείς κοροναϊού, 15 είναι γυναίκες, ενώ το 86% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Επιπλέον, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
«Σήμερα δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 74 έτη και 91% αυτών παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα, τέλος, έχουν πραγματοποιηθεί 56.944 κλινικά δείγματα.
Η στρατηγική για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, να καθορίσει την στρατηγική άρσης των μέτρων.
«Από 2 μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίησης του Ρ0 πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίου της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως έτσι θα μπορεί να γίνει αξιόπιστη εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους. «Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% την διασπορά της νόσου στην κοινότητα» σημείωσε.
Θετικός ο Τσιόδρας στο άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το σύνολο της επιτροπής. η οποία μάλιστα θα τοποθετηθεί περί του θέματος μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσιόδρα τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
Παράλληλα, έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αξιολογείται το εάν υπάρχει πιθανότητα έκθεσης των ευπαθών ομάδων.
«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Εγώ ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.
Η επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στη διασπορά του κοροναϊού
Ακόμα γνωστοποίησε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας, σημειώνοντας πως αυτή ήταν της τάξης του 15%. «Έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε την στρατηγική αυτή» τόνισε.
«Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και τα σχολεία επέδρασαν στο 15-20% περίπου. Ευτυχώς έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης» συμπλήρωσε.
«Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό» κατέληξε.
Με υφασμάτινες μάσκες η επιστροφή στην κανονικότητα
Η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, απασχόλησε την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε, η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μία σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC.
«Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες» είπε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.
Αδύνατο να σβήσει μία τέτοια επιδημία
Τέλος ο καθηγητής έκανε σαφές το γεγονός πως είναι αδύνατο να σβήσει μία τέτοια επιδημία, όταν υπάρχει εισαγωγή της από άλλες περιοχές και όταν υπάρχουν μικρές εστίας αναζωπύρωσης.
«ιδιαίτερα όσο παλεύουμε με την άρση των μέτρων, οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της επιδημίας, την οποία θα παρακολουθούμε με μαθηματικά κριτήρια, θα παρακολουθούμε με αυξημένο testing. Θα παρακολουθούμε με ορο-επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες θα δείχνουν τυχόν παρουσία του ιού σε περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό, σε κάποια από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, στα οποία μπήκαν και πιο αυστηρά μέτρα και στα οποία οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν. Εκεί μπορούμε να δούμε πολύ περισσότερη κυκλοφορία του ιού και με μεγαλύτερη συλλογική ανοσία. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή στο να πεις ότι μηδένισα, έσβησα την επιδημία αυτή τη στιγμή’ επισημαίνει ο καθηγητής».