Το σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η μετάβαση από την καραντίνα στην κανονικότητα, έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση καλώντας τους αρμόδιους κάθε υπουργείου να καταστρώσουν και να καταθέσουν επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια.
Τις τελευταίες μέρες άλλωστε συζητείται όσο ποτέ η άρση κάποιων περιορισμών που θα έδινε μια πρώτη ανάσα στους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μαραθώνιος.
Επιστήμονες και υπουργοί λένε όλοι με μία φωνή πως ο κρίσμος μήνας θα είναι ο… Μάιος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως μέχρι της 27 Απριλίου θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων, από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας είχε αναδείξει και ο ίδιος τον Μάιο ως τον μήνα όπου θα δούμε κάποια μικρή ελαστικότητα στα μέτρα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε πως μετά το Πάσχα –αν τηρηθούν τα μέτρα- θα μιλάμε για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Πλέον η έναρξη χαλάρωσης των μέτρων τον ερχόμενο μήνα, αν φυσικά όλα κυλήσουν όπως πρέπει το Πάσχα, θεωρείται βέβαιη.
Ωστόσο τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις λίγες.
Πώς θα γίνει η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Ποιοι θα ξεκλειδώσουν πρώτοι το λουκέτο στα μαγαζιά τους και πότε θα μπορέσει ένας Αθηναίος να επισκεφτεί πάλι το εξοχικό του;
Σίγουρα εκείνοι που θα ζυγίσουν τις καταστάσεις και θα καθοδηγήσουν την κυβέρνηση είναι η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ωστόσο σε πρώτο στάδιο, οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Δανίας και της Ιταλίας θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί όσο το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει το σχέδιο για να βγούμε από το τούνελ, άλλες χώρες το έχουν ανακοινώσει και ήδη το εφαρμόζουν.
Το αν οι αποφάσεις πάρθηκαν την κατάλληλη στιγμή σε αυτές τις χώρες κανείς δεν το γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια, ωστόσο οι σχεδιασμοί τους βασίζονται στην εμπειρία και τη γνώση εκλεκτών εμπειρογνώμων, οι οποίοι από ότι φαίνεται ακολουθούν την ίδια σκέψη με τους έλληνες επιστήμονες για μακρόσυρτη και αργή άρση των μέτρων
Αυστρία: Σήμερα πρώτη μέσα που εφαρμόζεται χαλάρωση καραντίνας
Στην Αυστρία μέχρι χτες πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις ανοιχτά παρέμεναν τα ίδια μαγαζιά που δεν έβαλαν λουκέτο και στην Ελλάδα.
Ωστόσο σύμφωνα με την οδηγία του Αυστριακού υπουργού Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, από σήμερα θα λειτουργούν επιπλέον και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους : συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.
Το αυστριακό μοντέλο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων
Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν επίσης -αλλά με την προϋπόθεση, ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα – και για τα καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.
Επιπλέον, για την είσοδο σε κατάστημα θα ισχύει γενικά η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου προστατευτικού μέσου κατά της μόλυνσης με σταγονίδια, όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης.
Στην τολμηρή Δανία ανοίγουν πρώτα τα σχολεία
Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας καθώς και τα σχολεία για τους μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη Δημοτικού θα ανοίξουν από αύριο στην Δανία.
Η χώρα μετρά 273 νεκρούς από κοροναϊό, ενώ από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας τόνισε στους πολίτες πως θα γίνεται ένα προσεκτικό βήμα την φορά.
Χαλάρωση και στις «βομβαρδισμένες» από τον κοροναϊό Ιταλία και Ισπανία
Αν και έχουν δοκιμαστεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν δειλά δειλά αυτές τις μέρες την άρση κάποιων μέτρων.
Στην Ισπανία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέστρεψαν στις δουλειές τους καθώς οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των οικοδομών και των κατασκευών, μπόρεσαν χτες να επαναλειτουργήσουν.
Από την άλλη σήμερα και μόνο για σήμερα είναι ανοιχτά και μερικά καταστήματα στην Ιταλία.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα λειτουργήσουν σήμερα χαρτοπωλεία και καταστημάτων που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.
Δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.
Τα σενάρια για την ελληνική στρατηγική
Όσον αφορά την Ελλάδα πάντως οι πληροφορίες που δίνονται για το σχέδιο άρσης των μέτρων είναι λίγες και προσεκτικές.
Βασική προτεραιότητα τόσο των επιστημόνων όσο και της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένως και με πολλούς τρόπους, είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.
Οι ευπαθείς ομάδες μάλιστα δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να βγουν τελευταίοι από την «καραντίνα», όταν δηλαδή πολλά από τα μέτρα θα έχουν αρθεί.
Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Σχετικά με όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση εξετάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα αρχίσουν σιγά σιγά να χαλαρώνουν, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό.
Οι συστάσεις για αποστάσεις ασφαλείας δεν θα εξαφανιστούν από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι πολίτες δηλαδή θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις στα ΜΜΜ αλλά και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Σκοπός άλλωστε είναι να προφυλαχθούν μέχρι το τέλος και ειδικά όταν οι δρόμοι και τα μαγαζιά γεμίζουν ξανά κόσμο.
Καταστήματα
Τα καταστήματα μπορεί να έκλεισαν όλα μαζί, αλλά δεν θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο. Το λουκέτο θα «σπάσει» σταδιακά.
Επίσης ακόμη κι όσα μαγαζιά γυρίσουν το ταμπελάκι στο «Ανοιχτά» δεν σημαίνει πως θα δέχονται κόσμο χωρίς κάποιο περιορισμό. Ίσως η τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ – με τα τετραγωνικά μέτρα- να ισχύσει και κατά την άρση των μέτρων σε ορισμένα μαγαζιά.
Επίσης όσα μαγαζιά έχουν τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να φροντίσουν να τοποθετήσουν τα τραπέζια τους σε απόσταση ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πολλά μαγαζιά.
Ταξίδια και τουρισμός
Εν προκειμένω στόχος είναι πρώτα να επιτραπούν οι μετακινήσεις οδηγών στον αστικό ιστό και μετά οι μετακινήσεις στην επαρχία.
Όσον αφορά τον τουρισμό, κοινή επιδίωξη επιχειρηματιών και κυβέρνησης είναι να σωθεί η σεζόν, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το απαγορευτικό στα ταξίδια να αρθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.