Xρήσιμος οδηγός για πληττόμενες επιχειρήσεις, εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Καθώς οι μέρες προχωρούν ακούμε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στις πληττόμενες, με συνέπεια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να τίθενται σε “αναστολή σύμβασης”.

Γράφει ο Νίκος Καργιωτάκης, Λογιστής Α’ Τάξης ΟΕΕ/ MSc in Accounting and Finance

Έτσι προκύπτουν ερωτήματα όπως το αν δικαιούται κάποιος την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή τη μείωση ενοικίου, αλλά και ερωτήματα από άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άνεργοι. Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις παρακάτω.

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις για τις οποίες έχει διακοπεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα με κρατική εντολή αλλά και εκείνες που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες σύμφωνα με τον ΚΑΔ τους δικαιούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Την μείωση όμως, του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο την δικαιούνται μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Οι επιχειρηματίες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή και την μείωση του ενοικίου μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ (https://eservices.yeka.gr/)

Εργαζόμενοι

Όπως και οι επιχειρήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή και σε αυτούς που εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Με βασική προϋπόθεση να έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, και οι δύο κατηγορίες δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά την μείωση ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για την πρώτη κατοικία κατά 40% την δικαιούνται μόνο αυτοί της πρώτης κατηγορίας.

Οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τόσο την οικονομική ενίσχυση όσο και τη μείωση ενοικίου θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα του υπουργείου εργασίας (supportemployees.yeka.gr) και να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση από 01.04.20 και εξής σύμφωνα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους. Ασφαλώς , αναμένεται να δοθεί παράταση, γιατί οι επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να στείλουν τις δικές τους δηλώσεις έως τις 10.04.20, έτσι εκ των πραγμάτων αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας ακόμα από τον εργοδότη τους:

• Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

• Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

• Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

• Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

• Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

• Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

• Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

• Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

• Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

• Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ελεύθεροι επαγγελματίες- επιστήμονες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (δικηγόροι, ιατροί, λογιστές κ.α.) δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800€ αλλά προβλέπεται πρόγραμμα τηλεκατάρτισης- voucher, διάρκειας ενός μήνα με αμοιβή 600 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο όπως συμβαίνει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας, αν η κρίση συνεχιστεί και για τον μήνα Μάιο οι επιστημονικοί κλάδοι θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς με τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Η εφαρμογή για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Άνεργοι

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, για όσους ανέργους λάμβαναν το επίδομα ανεργίας το οποίο έληξε μέσα στην περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου. Οι καταβολές δεν απαιτούν καμία ενέργεια εκ μέρους των ανέργων, και αναμένεται να γίνουν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Δικαιούχοι είναι επίσης και οι αυτοαπασχολούμενοι που λάμβαναν το βοήθημα ανεργίας, και θα λάβουν έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

Τέλος, οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν και αυτοί έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως). Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους τους ανέργους είναι η ιδιότητα του ανέργου να παραμένει ενεργή για το διάστημα επιδότησης, διαφορετικά θα επιδοτηθούν μόνο για το διάστημα που ήταν άνεργοι.

thes.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook