To Gentikoule ανέτρεξε στα αρχεία της εφημερίδας “Ελεύθερη Γνώμη” και σας παρουσιάζει το πως είδε ο τοπικός τύπος τις πρώτες αποβάσεις από την Λατινική Αμερική για λογαριασμό του ΟΦΗ.
Έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, ο ΟΦΗ θα έχει στο ρόστερ του έντονο λάτιν στοιχείο με την παρουσία των Λουτσιάνο Γκαλέτι, Ματίας Βερόν και Μάικλ Όγιος ενώ δεν αποκλείεται να έρθει και άλλος – εφόσον ευσταθούν τα σενάρια περί Καράσκο.
Πριν από 2,5 δεκαετίες ο ΟΦΗ άνοιγε δίαυλο επικοινωνίας με την Λατινική Αμερική φέρνοντας στο Ηράκλειο δύο ποδοσφαιριστές που θα έγραφαν την δική τους ιστορία στην ομάδα.
Η αρχή με τον Αλεσάντρο Ίσις
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1985. Ο ΟΦΗ μπαίνει στην εποχή Γκέραρντ και αρχίζουν να έρχονται στο Ηράκλειο πλειάδα αστέρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκείνη την χρονιά φτάνει στην Κρήτη και ο Αλεσάντρο Ίσις.
Η εφημερίδα “Ελεύθερη Γνώμη” γράφει: “Ξεκινά σήμερα. Πανίσχυρος ο ΟΦΗ” όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω δημοσίευμα. Το ημερολόγιο δείχνει Δευτέρα 15 Ιουνίου 1985
Και η συνέχεια με τον Χάιμε Βέρα
Ο Αλεσάντρο Ίσις βρίσκεται στον ΟΦΗ ήδη για 2,5 χρόνια και τον Δεκέμβριο του 1987 γίνεται γνωστή η φημολογία περί ενδιαφέροντος για τον συμπατριώτη του Χάιμε Βέρα. Η εφημερίδα καταγράφει το όνομα του ως έναν από τους μεταγραφικούς στόχους του ΟΦΗ με τον Βέρα εκείνη την εποχή να αποτελεί έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Χιλής και της Λατινικής Αμερικής.
Ήταν Νοέμβριος του 1987 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομα του Χιλιανού “μάγου”…
Είκοσι ημέρες αργότερα οριστικοποιείται η τεράστια – για τα δεδομένα της εποχής – μεταγραφή του Χάιμε Βέρα που γίνεται ο δεύτερος Χιλιανός που “πατάει” Κρήτη δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα δίδυμα ποδοσφαιριστών στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Για “πρωτόγνωρη υποδοχή” των φιλάθλων του ΟΦΗ κάνει η εφημερίδα “Ελεύθερη Γνώμη”
Μάλιστα, υπάρχει και ρεπορτάζ για την ημερομηνία άφιξης του Χάιμε Βέρα με την εφημερίδα να αναφέρει ότι ο κόσμος πρόκειται να αποθεώσει τον Χιλιανό στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”.
Tελικά, 3 ημέρες αργότερα ο Χάιμε Βέρα φτάνει και τον υποδέχεται ο Αλεσάντρο Ίσις αλλά και ο κόσμος του ΟΦΗ που βρίσκεται στο “Νίκος Καζαντζάκης”
* Το Gentikoule οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γιάννη Στρατάκη – ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας “Ελεύθερη Γνώμη”.