Με αφορμή την μεταγραφή του Σενεγαλέζου αμυντικού, το Gentikoule σας παρουσιάζει με ένα εκτενές αφιέρωμα τους Αφρικανούς που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ. Ποιοι έκαναν μεγάλη καριέρα και ποιοι πέρασαν απαρατήρητοι.
Ο Μοχάμεντ Σαρ θα γίνει ο 16ος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που θα φορέσει την φανέλα του ΟΦΗ και όλοι ελπίζουν ότι θα γίνει με επιτυχία μιας και πέραν ελαχίστων περιπτώσεων, η παράδοση δεν είναι και πολύ θετική για την Κρητική ομάδα.
Βέβαια, η αρχή για τον ΟΦΗ ήταν κάτι παραπάνω από καλή μιας και τον δρόμο για την Κρήτη από την Αφρική άνοιξαν τα αδέρφια Ντιαρά. Ο Αρούνα έφτασε πρώτος το 1997, έναν χρόνο μετά ήρθε ο αδερφός του που πραγματοποίησε μια τρομακτική καριέρα φτάνοντας μέχρι την Ρεάλ Μαδρίτης. Αντιθέτως υπάρχουν και παίκτες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως ο Κάμπα Σαμούρα και ο Έρικ Ακότο.
Ας δούμε αναλυτικά τους 16 Αφρικανούς ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ
Αρούνα Ντιάρα (1997 – 2000)
Ο μεσοεπιθετικός από το Μάλι έγινε ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ. Τον ανακάλυψε ο Γκέραρντ το καλοκαίρι του 1997 και αποτέλεσε ένα σημαντικό στέλεχος της ομάδας. Συνήθως ερχόταν από τον πάγκο και σκόραρε σε σημαντικά παιχνίδια. Συνολικά αγωνίστηκε σε 42 παιχνίδια πετυχαίνοντας 7 γκολ.
Μοχάμεντ Ντιάρα (1998 – 1999)
Ο μικρός αδερφός του Αρούνα θεωρείται η πιο πετυχημένη ανακάλυψη του Γκέραρντ. Ήρθε στο Ηράκλειο σε ηλικία 17 χρονών και το Ηράκλειο χώρεσε το ταλέντο του μόλις μιας χρονιά. Πέτυχε 4 γκολ σε 25 παιχνίδια και στην συνέχεια άνοιξε τα φτερά του φτάνοντας μέχρι και την Ρεάλ Μαδρίτης ενώ αγωνίστηκε ακόμα σε Φίτεσε και Λυών.
Τσαρλς Σάμσον (2001 – 2002)
Ο Γκανέζος ήρθε πακέτο από την Καλαμάτα μαζί με Μπελεβώνη και Σοάρες ωστόσο δεν είχε το ίδιο επιτυχές πέρασμα από την Κρήτη. Παρά το γεγονός ότι στην Καλαμάτα έκανε πολύ καλή χρονιά, ο Σάμσον αποχώρησε παίζοντας μόνο σε 4 ματς ενώ στην συνέχεια δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο στην καριέρα του.
Ντέρεκ Μπόατενγκ (2002 – 2003)
Αποκτήθηκε δανεικός από τον Παναθηναϊκό τον Γενάρη του 2003 και παρά το γεγονός ότι βοήθησε στα πρώτα παιχνίδια, η καριέρα του στον ΟΦΗ έληξε άδοξα σε ένα παιχνίδι με την Ξάνθη όταν υπήρξαν… προστριβές με κάποιους φιλάθλους της ομάδας με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί ξανά. Συνολικά, αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια και πέτυχε 1 γκολ.
Οκβάρα (2003 – 2004)
Ήρθε το 2003 όμως πέρασε απαρατήρητος από τον ΟΦΗ και τον κόσμο του. Ο Νιγηριανός επιθετικός έμεινε στην ομάδα μόλις μιας χρονιά ενώ στην συνέχεια αγωνίστηκε και με τον ΕΓΟΗ (!) στο τοπικό πρωτάθλημα Ηρακλείου.
Ρασίντ Αλαμπί (2004 – 2006)
Ένα μεγάλο… «φάουλ» διοικήσεων και προπονητών του ΟΦΗ. Ο Αλαμπί ήρθε στο Ηράκλειο από 18 χρονών αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Αντιθέτως, έκανε προπονήσεις ενώ δινόταν δανεικός μέχρι και τον Μοχό με τον οποίο αγωνίστηκε στην Α’ ΕΠΣΗ. Στην συνέχεια έφυγε από την Κύπρο όπου με την Ομόνοια κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου ενώ αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος των «πρασίνων» την τελευταία 5ετία.
Τζόζεφ Νουαφόρ (2004 – 2009)
Ο Νιγηριανός επιθετικός είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ. Αγωνίστηκε σε 101 παιχνίδια, πέτυχε 17 γκολ και αγαπήθηκε αρκετά από τους φίλους του ΟΦΗ που τον έχουν ακόμα μέσα στην καρδιά τους.
Πιέρ Ισά (2005 – 2009)
Το σήριαλ της μεταγραφής του, του κόστισε εξάμηνη αποχή λόγω της δικαστικής διαμάχης του ΟΦΗ με τον Ιωνικό. Φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ και ήταν από τους καλύτερους παίκτες του την πρώτη τριετία, απλός θεατής την σαιζόν που η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική. Συνολικά αγωνίστηκε σε 85 παιχνίδια με την ομάδα ενώ πέτυχε 5 γκολ.
Πέδρο Εντνίλσον (2005 – 2007)
Ο μέσος από την Γουινέα αποτέλεσε έναν παίκτη αθόρυβο αλλά ουσιώδη. Από τα δικά του πόδια έφυγε η μπάλα για τα γκολ του ΟΦΗ στον τελικό με τον Λεβαδειακό το 2006 ενώ έμεινε στο Ηράκλειο για έναν χρόνο ακόμα παίζοντας σε 12 παιχνίδια.
Πίτερ Οφορίκουε (2005 – 2007)
Ο Γκανέζος επιθετικός ήρθε σαν μεγάλο όνομα μιας ήδη είχε κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό. Στον ΟΦΗ είχε μια καλή παρουσία στον 1, 5 χρόνο που παρέμεινε στο Ηράκλειο πετυχαίνοντας 9 γκολ. Η καριέρα του στην ομάδα έληξε το 2007 όταν έφυγε για διακοπές και δεν… ξαναγύρισε!
Κάμπα Σαμούρα (2005 – 2006)
Ο επιθετικός από την Σιέρα Λεόνε είναι πιθανόν ένας από τους χειρότερους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ. Αγωνίστηκε σε 6 παιχνίδια περνώντας απαρατήρητος από τον κόσμο του ΟΦΗ που θα τον θυμάται για το παράξενο επίθετο του!
Ζαν Μαρί Σιλά (2006 – 2007)
Ο άσος από την Γουινέα έκανε όνομα στην Ελλάδα φορώντας την φανέλα του Εργοτέλη αποτελώντας μια πραγματική «σαΐτα» στην αριστερή πλευρά. Ωστόσο με την φανέλα του ΟΦΗ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τον Γενάρη του 2007 αποτέλεσε παρελθόν.
Νταμέν Εντόι (2008 – 2009)
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός αποτέλεσε την ατραξιόν του ΟΦΗ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Έκανε πράγματα και θαύματα πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 15 παιχνίδια. Ωστόσο τον Γενάρη του 2009, μέσω… τρίτων έφυγε από την Ελλάδα για την Κοπεγχάγη και ενώ ο ΟΦΗ δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του! Πλέον, σκοράρει στην Ρωσία για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Μόσχας!
Πάτρικ Ογκουνσότο (2009 – 2010)
Το χρόνιο φλερτ του ΟΦΗ με το Νιγηριανό επιθετικό εξελίχθηκε σε γάμο τον Γενάρη του 2010. Βοήθησε σημαντικά πετυχαίνοντας 6 γκολ σε 22 παιχνίδια ενώ σκόραρε το γκολ του ΟΦΗ στον τελικό με τον Πανσερραϊκό τον Ιούνιο του 2010.
Έρικ Ακότο (2009 – 2010)
Ο πανύψηλος αμυντικός από το Τονγκό ήρθε στον ΟΦΗ και αφού είχε γίνει διάσημος λόγω της επίθεσης που είχε δεχτεί η εθνική ομάδα της χώρας του από ένοπλους κατά την διάρκεια του Κόπα Άφρικα. Με τον ΟΦΗ αγωνίστηκε σε 6 παιχνίδια δίχως να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.
[nggallery id=183]