Μετά από μήνες προσμονής, το αίτημα της Super League έγινε δεκτό και οι ομάδες Νέων των 14 συλλόγων επιστρέφουν τη Δευτέρα (19/11) στις προπονήσεις.
Ο δρόμος βέβαια μέχρι την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε όλα τα τμήματα υποδομής είναι ακόμα μακρύς, ωστόσο η αρχή έγινε. Το θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για τις προπονήσεις των τμημάτων υποδομής.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Από το πρώτο lockdown, την Άνοιξη του 2020, η Super League είχε καταθέσει πρόταση μαζί με τις επαγγελματικές ομάδες να επιστρέψουν στις προπονήσεις και οι ακαδημίες των συλλόγων, με δεδομένο ότι θα πληρούσαν τους ίδιους κανόνες ασφαλείας. Η ΓΓΑ ήταν θετική, όμως το θέμα «σκάλωσε» στην οικονομική αδυναμία ορισμένων συλλόγων να ανταπεξέλθουν στη διεξαγωγή μοριακών τεστ και εκατοντάδες άτομα (όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις συν όλα τα παιδιά και οι προπονητές των ακαδημιών). Μήνες μετά πάρθηκε η απόφαση να εκκινήσει τουλάχιστον η Κ19 ακολουθώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας της πρώτης ομάδας εφόσον χρησιμοποιεί τις ίδιες εγκαταστάσεις.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ Η Κ19; Για δύο πολύ βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πολλά μέλη της Κ19 έχουν ήδη επαγγελματικά συμβόλαια και κάποια άλλα «ανέβαιναν» συχνά για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Ειδικά την περίοδο της διακοπής για τις εθνικές ομάδες, ήταν πολλοί οι νέοι που μετείχαν στις προπονήσεις των «μεγάλων». Άρα μιλάμε ουσιαστικά για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ποδοσφαιριστών που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αξιολόγηση. Πρόκειται για παιδιά 18 και 19 ετών που ουσιαστικά στερούνται την αγωνιστική δράση εδώ και ένα χρόνο. Είναι επικτακτική ανάγκη να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται τόσο για τους συλλόγους τους, όσο και για τις προσεχείς κλήσεις της εθνικής ομάδας Κ19. Έστω παρακολουθώντας κάποιες προπονήσεις, οι εκλέκτορες μπορούν να σχηματίσουν εικόνα.
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ; Αυτό είναι κάτι που ούτε γνωρίζει κανείς ούτε μπορεί να προδικάσει. Αυτό που έλεγαν στη διοργανώτρια αρχή είναι «είμαστε ευχαριστημένοι και μόνο που έγινε μια αρχή» χωρίς να προβληματίζονται για το εγγύς μέλλον. Αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στο γήπεδο, οργανωμένα και συντεταγμένα. Όλα τα άλλα έπονται. Όσον αφορά την αγωνιστική δράση, οι παράγοντες που λειτουργούν άκρως ανασταλτικά δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία (αφού και στα παιχνίδια θα εφαρμόζονταν τα πρωτόκολλα των «μεγάλων»). Όμως αφενός ο χρόνος πιέζει αφόρητα, αφετέρου στις ομάδες μετέχουν και παιδιά (γεννηθέντες 2003) που μέσα στον Ιούνιο δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι οι παίκτες χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προετοιμασίας για να βρεθούν σε επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας. Άρα «φτάσαμε» ήδη στις 10 Μαϊου. Αρα απομένουν 50 ημέρες μέχρι το τέλος Ιουνίου που είναι το τελικό όριο οποιασδήποτε παράτασης. Το περασμένο Φθινόπωρο πρόλαβαν να διεξαχθούν 6-7 (ανάλογα με τις αναβολές) αγωνιστικές. Συνεπώς μια σκέψη που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο πρώτος γύρος, να έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους από μία φορά και να ανακηρρυχθεί ο πρωταθλητής. Το τελευταίο έχει σημασία ως προς την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο προσεχές Youth League. Ο Ολυμπιακός έχει ούτως ή άλλως εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ως θριαμβευτής στη Super League ανδρών, αν όμως προκύψει διαφορετικός από το πρωτάθλημα Νέων, τότε θα έχει και αυτός δικαίωμα συμμετοχής.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ; Δυστυχώς όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες εξακολουθούν να βρισκονται «στον αέρα», μολονότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που διατηρούν το «λουκέτο» στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Η περίπτωση των τμημάτων Κ17 συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες επανεκκίνησης, επειδή συμμετέχουν παιδιά της Α΄ και της Β΄ Λυκείου (γεννηθέντες 2004, 2005) που πηγαίνουν καθημερινά σχολείο και ελέγχονται από τα self test. Πολλοί άνθρωπο του ποδοσφαίρου, μάλιστα, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι θεσμικοί φορείς να θεωρούν επαρκή τα self test για τη παρουσία σε κλειστές σχολικές αίθουσες, αλλά… ανεπαρκή για άλλες δραστηριότητες σε τεράστιους ανοιχτούς χώρους!
Όμως για τις μικρότερες ηλικίες, ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων, δεν φαίνεται φως στο τούνελ, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο και φυσικά ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η τελευταία τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ανέφερε ότι οι Ακαδημίες θα ανοίξουν μαζί με τα σχολεία και κάτι τέτοιο μοιάζει ως το πιο λογικό και πιθανό σενάριο.